Paragrafen

Bedrijfsvoering

Voor 2024 hebben we vijf inhoudelijke speerpunten.

Inclusie en diversiteit

In 2024 zijn concrete stappen gezet in het verder werken aan een veilige, inclusieve organisatie voor de medewerkers en aan een diverse organisatie waar inwoners zich in herkennen. De meeste organisatieonderdelen hebben in 2024 een plan van aanpak opgesteld en daarmee concrete vervolgstappen gezet in o.a. bewustwording, inclusief leiderschap en meer diversiteit bij in- en doorstroom van medewerkers.
De actuele behaalde resultaten zijn in september 2024 ter informatie gedeeld met de gemeenteraad en in de raadsbrief van april 2024 is de gemeenteraad geïnformeerd over de doelstelling om per 2026 minimaal 20% biculturele diversiteit te beschikken in de functies van schaal 12 en hoger.

Capaciteitsmanagement

Om de opgaven voor de stad uit te kunnen voeren, rekening houdend met de structureel verkrappende arbeidsmarkt en beschikbare financiële middelen, is het voor de organisatie belangrijk om grip te houden op in-, door- en uitstroom van medewerkers. In 2024 is het gebruik van HR-analytics verder doorontwikkeld waarmee de organisatie datagedreven en scherp zicht houdt op de bemensing. Op deze manier kan de organisatie beter sturen op de gewenste beschikbaarheid van interne en externe medewerkers.
Ook zijn de eerste stappen gezet voor het opzetten van een centraal loopbaancentrum waarmee het voor eigen medewerkers eenvoudiger wordt om nieuwe loopbaanstappen te kunnen zetten binnen de organisatie. Met als doel het behoud van huidige medewerkers en een aantrekkelijk werkgeverschap voor nieuwe medewerkers. Dit is nadrukkelijk van belang in deze tijd van bezuinigingen.

Informatie op orde

Middels de reguliere raadsbrief voortgang risicovolle projecten wordt uw raad op de hoogte gehouden op de voortgang van het programma Informatie op orde. Daarin valt te lezen dat een deel van de activiteiten vertraging oploopt maar dat er op dit moment geen reden is om de afspraken uit het startdocument te herzien.

Standaardisatie

In 2024 zijn de laatste standaarden onder regie van het programma opgeleverd en in een continu verbetercyclus gezet. Het programma De Utrechtse Standaard (DUS) is in 2024 beëindigd conform programmaplan, er is een start gemaakt met het borgen van nieuw ontwikkelde werkwijzen en dienstverlening in de organisatie.

Sturen en verantwoorden

Het afgelopen jaar is de standaard voor de beleidscyclus verder geïmplementeerd. Vastgesteld zijn
onder andere de volgende beleidsdocumenten nieuwe stijl: Beleidsnota financiële bestaanszekerheid , Visie en Beleidsnota Utrecht circulair , Beleidsnota Utrecht onderdak , Beleidsnota samen stad maken en Beleidsnota opwekgebieden schone energie . Ook is de informatie in de begrotingscyclus verbeterd, onder andere de financiële informatie over investeringsuitgaven. Dit laatste zal ook doorwerken in de komende meerjarenprogramma’s zoals het Meerjarenprogramma Ruimte (MPR) .
Deze resultaten vloeien voort uit de vaststelling in 2023 van de Beleidsnota standaard voor de beleidscyclus en een nieuwe programma-indeling van de begroting, waarmee meer samenhang is gebracht in de verschillende sturingsmechanismen (begrotingscyclus en beleidscyclus), zodat de kaderstelling door de gemeenteraad verbetert en een betere controle van beleid mogelijk wordt. De interne sturing (managementcyclus) sluit hierop aan.

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59