Leeswijzer

Leeswijzer

Dit zijn de Jaarstukken 2024 van de gemeente Utrecht. In deze leeswijzer lichten we kort de onderdelen van deze begroting toe.  

Hoofdlijn

In de hoofdlijn kijken we terug op 2024. Langs de lijnen van het coalitieakkoord wordt verteld hoe we aan de slag zijn gegaan met de belangrijkste onderwerpen. Daarnaast wordt het resultaat per programma, de rechtmatigheidsverantwoording en de actuele financiële positie toegelicht. 

Programma’s

In navolging van de Programmabegroting 2024 is in deze jaarrekening 2024 ook de programma-indeling aangepast naar tien beleidsprogramma’s en één programma algemene middelen en overhead. Alle programma’s beginnen met een totaaloverzicht van de baten en lasten van het programma. Baten en lasten, toevoegingen en onttrekkingen zijn opgenomen als positieve getallen. In de saldokolommen en -rijen betekent een positief getal een voordeel en een negatief getal een nadeel.  

Na het programmaoverzicht worden de programmadoelstellingen verder uitgewerkt. We geven aan welk beleid ten grondslag lag aan de doelstelling en rapporteren de realisatie op de indicatoren die we gemeten hebben. Bij de indicatoren wordt met een kleur aangegeven of de uitvoering conform de raming is verlopen:  
  Groen   : uitvoering / indicator verloopt volgens planning 
  Geel   : uitvoering / indicator verloopt niet volgens planning maar de planning c.q. raming is

  bijgesteld en realisatie is geen probleem 

  Rood   : uitvoering / indicator verloopt niet volgens planning en realisatie is een probleem 
  Grijs   : gegeven is niet bekend 

Vervolgens blikken we terug op de activiteiten die we afgelopen jaar hebben ondernomen om de doelstelling te bereiken, welke activiteiten we niet meer hebben gedaan en welke activiteiten we gecontinueerd hebben. De opsomming is niet uitputtend. Als een activiteit uit het coalitieakkoord komt, dan is dit met behulp van een rood driehoekje aangegeven.  

Per doelstelling tonen we de baten en lasten en mutaties op de reserves. We geven een toelichting op de verschillen in de realisatie in 2024 ten opzichte van de actuele begroting 2024 indien deze verschillen groter zijn dan 0,5 miljoen euro of 10% van de baten of lasten van de doelstelling. Kleinere verschillen worden toegelicht als ze politiek relevant zijn. Als er meer baten, minder lasten en meer onttrekkingen en minder toevoegingen in de reserves zijn ten opzichte van begrotingsjaar 2024 wordt dit met een positief getal aangegeven (+). Als er minder baten, meer lasten, minder onttrekkingen en meer toevoegingen in de reserves zijn ten opzichte van het begrotingsjaar wordt dit met een negatief getal aangegeven (-). De afkorting I in de verschillentabel staat voor incidenteel, de afkorting S voor structureel. 

Na de uitwerking van de doelstellingen wordt per programma een overzicht gegeven van risico’s, investeringen, de verbonden partijen die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen en subsidies. 

Paragrafen

De jaarstukken bevatten naast programma’s ook een toelichting op programma overstijgende onderwerpen, zoals investeringen die de gemeente heeft gedaan of van plan was te doen. Een deel van deze paragrafen is verplicht vanuit het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV art. 9 lid 2). De paragraaf Investeringen en Vastgoed zijn niet verplicht.  

Jaarrekening

Dit is de financiële verantwoording, of te wel het huishoudboekje van de gemeente Utrecht. Hier vindt u de financiële cijfers met een uitgebreide onderbouwing en een toelichting op hoe de gemeente er financieel voor staat.  
De accountant controleert de jaarrekening en oordeelt of het jaarverslag in lijn is met de jaarrekening. De conclusies die volgen uit de controle legt de accountant vast in de controleverklaring. Deze is opgenomen in bijlage Controleverklaring van de onafhankelijke accountant.

Bijlagen

In de bijlagen zijn de taakveldoverzichten opgenomen op basis van de programma-indeling van de gemeente Utrecht en de indeling conform het Besluit Begroting en Verantwoording Provincie en Gemeenten. Daarnaast is de controleverklaring van de accountant terug te vinden in de bijlagen. Ook zijn bijlagen over externe subsidieprogramma's en verstrekte subsidies opgenomen en wordt ingegaan op de kostendekkendheid van de tarieven en leges. Als laatste zijn de opvolging van de bevindingen volgend uit de rekenkameronderzoeken en de raadstoetsen te vinden in de bijlage.

Afrondingen

De cijfers die in deze jaarstukken zijn verwerkt komen direct uit de boekhouding van de gemeente. Daar staan de getallen genoteerd tot op 2 cijfers achter de komma. Voor de leesbaarheid worden de cijfers in de jaarstukken afgerond op 1.000-tallen. Hierdoor kan het voorkomen dat er afrondingsverschillen bestaan in tellingen, deze zijn beperkt (verschillen van 1 à 2).  
 

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59