Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering

Inhuur
Uitsluitend in situaties van ‘piek en ziek’, specialistische expertise en bij niet invulbare vacatures heeft de organisatie capaciteit ingehuurd. Doordat ook afgelopen jaar sprake was van een krappe arbeidsmarkt en relatief hoog ziekteverzuim was het noodzakelijk om meer in te huren dan gepland. In 2024 is voor 93,4 miljoen euro ingehuurd (15,2%van het totaal aan loon- en inhuurkosten). Dit betreft een overschrijding van 2,7 miljoen euro van het vastgestelde inhuurplafond uit de Programmabegroting 2024 (90,7 miljoen euro).
In de functies t/m salarisschaal 9 is afgelopen 5,9% van de betreffende formatie ingehuurd. Daarmee is de organisatie binnen het vastgestelde maximum van 10% gebleven (conform Amendement 52A uit 2018).

Weerbare organisatie
Gedurende het jaar zijn 34 workshops/trainingen aan afdelingen en leidinggevenden verzorgd over de thema's integriteit en ongewenst gedrag, is een centrale vertrouwenspersoon geworven en heeft de gedragscode voor medewerkers een update gekregen. Ook is in 2024 het integriteitsmanagement van de organisatie verstevigd door de komst van een centraal advies- en meldpunt. Bij dit centrale punt kunnen medewerkers terecht voor vragen, advies, voorlichting en training en hier meldingen worden gedaan over vermoedens van integriteitsschendingen of ervaren ongewenst gedrag. Mogelijk is mede door de komst van dit centrale meldpunt in 2024 een toename van het aantal ontvangen meldingen ontvangen ten opzichte van het voorgaande jaar 2023.

Conform de gemaakte afspraak over het informeren van de gemeenteraad over integriteitszaken wordt u via deze jaarstukken op hoofdlijnen geïnformeerd over de in behandeling genomen integriteitsmeldingen: In 2024 zijn 76 signalen/meldingen van vermeende integriteitsschendingen ontvangen. Deze signalen/meldingen hadden betrekking op:

  • omgaan met elkaar (43)
  • omgaan met spullen van de gemeente (9)
  • omgaan met informatie (4)
  • voorkomen van belangenverstrengeling (9)
  • omgaan met bevoegdheden (8)
  • gedrag in privésfeer (6)
  • Voorkomen corruptie (1)

 (sommige meldingen hadden betrekking op meerdere onderwerpen)
Ten aanzien van de afdoening:

  • In 9 situaties heeft conform het ‘onderzoeksprotocol Integriteitsschendingen en misstanden’ een feitenonderzoek plaatsgevonden.
  • In 21 situaties is een integriteitsschending vastgesteld
  • In 46 situaties is geen integriteitsschending vastgesteld
  • 9 situaties zijn nog niet afgerond.

In de situaties waarbij een integriteitsschending is vastgesteld heeft de organisatie waar gepast en mogelijk een maatregel getroffen richting de betrokken medewerker(s). Daarnaast heeft de organisatie in deze situaties nader gekeken of er kwetsbaarheden/omstandigheden zijn waar verbetermaatregelen op moeten worden genomen om herhaling te voorkomen.

Daarnaast zijn ook 10 signalen/meldingen binnengekomen die geen betrekking hadden op integriteit. Dit betreft o.a. zaken met betrekking tot een arbeidsconflict en/of functioneren. Deze signalen/meldingen zijn door het centrale meldpunt doorverwezen naar de juiste functionarissen.

Werken 3.0
Het programma Werken 3.0 faciliteert en ondersteunt dat de organisatie en de medewerkers gezond en hybride kunnen samenwerken aan de opgaven van de stad. De opgaven zijn bepalend voor waar en hoe de medewerkers werken. De organisatie zorgt stapsgewijs voor meer variatie en keuze in die voorzieningen, zowel voor thuis als op kantoor: een goed ingerichte thuiswerkplek, een laptop om veilig op te kunnen werken, stilte- en videobelplekken op kantoor evenals faciliteiten om samen te werken en te vergaderen.
In 2024 zijn de volgende zaken gerealiseerd:

  • Herinrichting van een aantal verdiepingen van het Stadskantoor om de verschuiving van de meer klassieke kantoorfuncties naar ontmoeten, vergaderen en samenwerken te faciliteren.
  • Oplevering van een nieuwe locatie voor de afdeling Erfgoed (voorheen in het Stadhuis). Zodat er meer ruimte beschikbaar komt voor het realiseren van de visie ‘Huis van de stad’ in het Stadhuis.
  • Verdere invoering van nieuwe digitale samenwerkingsomgeving en applicaties voor medewerkers.

Doelstellingen Personeel en Organisatie

Onderwerp

Toelichting

Doelstelling 2024

Realisatie 2024

Inhuur externen (inhuurplafond)

Uitgangspunt is dat regulier en structureel werk wordt uitgevoerd door eigen medewerkers.

Maximaal 90,7 miljoen euro inhuurkosten.

93,4 miljoen euro

Inhuur externen

In de functies t/m salarisschaal 9 wordt maximaal 10% van de formatie ingehuurd.

Maximaal 10% externe inhuur ten opzichte van de formatie in functies t/m salarisschaal 9. Zoals dat is bepaald met Amendement 52 uit 2018 .

5,9%

Culturele diversiteit

We zetten in op vergroting van culturele diversiteit in hogere functies.

De culturele diversiteit vanaf schaal 12 te verhogen naar 20% in 2026.
Aangenomen motie 93 uit mei 2021 bepaalt dat het college met een streefcijfer komt. Dit streefcijfers is door het college aan de raad medegedeeld met deze raadsbrief uit oktober 2021.

13% (dit betreft realisatie in 2023 op grond van Barometer Culturele Diversiteit van het CBS. Zie ook raadsbrief april 2024 )

Stages

De gemeente Utrecht wil als werkgever kansen creëren voor jongeren. Dit doen we ook in de vorm van het aanbieden van stage- en werkervaringsplekken.

Minimaal 250 reguliere stageplaatsen, waarvan minimaal 150 op mbo-niveau.

340 stageplaatsen,
Waarvan 157 op mbo-niveau

Verzuim

In het kader van duurzame inzetbaarheid zetten we blijvend in op het terugdringen van verzuim.

Maximaal een voortschrijdend gemiddeld ziekteverzuim van 5,7% (op grond van methodiek A&O-fonds gemeenten)

8,7% (in 2024 heeft concerndirectie besloten tot een geïntensiveerde aanpak om het verzuim terug te dringen)

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59