Doelstellingen

8: Aanbod cultuur

Aanbod cultuur

Gelijk aan de groei van de stad is er in alle wijken passend aanbod van diverse creatieve makers en culturele instellingen. 

Wat hebben we bereikt in 2024?

We hebben in 2024 veel subsidieregelingen opgezet en uitgevoerd, waardoor vele culturele organisaties en makers de komende jaren verzekerd zijn van subsidie voor het creëren van een veelzijdig cultureel aanbod. Ook zijn er nieuwe plekken gevonden voor nachtcultuur en broedplaatsen, waarmee ruimte voor creatieve ontwikkeling gestimuleerd wordt. We liggen op schema met onze doelstelling om in alle wijken van de stad passend cultureel aanbod te creëren. 

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Kunst Kleurt de Stad – Cultuurvisie 2030 en Cultuurnota 2021-2024  

2020

De Cultuurvisie en de uitgangspunten voor Cultuurnota 2021-2024, met als pijlers: 

  • Pluriform aanbod 
  • Ruimte voor ontwikkeling 
  • Stimuleren van creatief vermogen 
  • Een inclusieve cultuursector 

Uitvoeringsnota Kunst in de Openbare Ruimte  

2021

In deze nota zijn de vier pijlers van de Cultuurnota op verschillende manieren verbonden met de uitgangspunten voor beeldende kunst in de openbare ruimte om de stad mooier en beter te maken 

Uitvoeringsnota Huisvesting Culturele en Creatieve Sector  

2021

In deze nota staat hoe we meer ruimte willen maken voor culturele voorzieningen en creatieve werkplekken, hoe we de juiste plekken hiervoor bepalen en hoe we door meer grip op het vastgoed samen met de sector de doelen waarmaken. 

Nachtvisie 2030 en Beleidsnota Nachtcultuur  

2023

Visie, ambities en doelstellingen om de Utrechtse nachtcultuur te ondersteunen en te stimuleren 

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • Er is een nieuwe locatie voor nachtcultuur geopend: Kabul a gogo, OOpen op het Jaarbeursplein is als potentiële locatie verkend.
  • We hebben het programma Gemene Grond verder geïmplementeerd door kunstprojecten uit te voeren op het Westplein en in de Merwedekanaalzone (AIR). Daarnaast is er een onderzoek gestart voor kunst in het beurskwartier. 

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing.

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024  

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • We zijn gestart met de uitvoering van activiteiten die voortvloeien vanuit de Nachtvisie 2030 . Naast de inzet op nieuwe locaties, komt het Nachtoverleg iedere twee maanden samen, heeft de Nachtcoördinator zich ingezet voor het netwerk, is er gewerkt aan de zichtbaarheid van de nachtcultuur aanbod, hebben we het Nachtloket (spreekuur) geopend en vragen vanuit de stad behandeld, hebben we de nadere regel subsidie Nachtcultuur gepubliceerd en is onder andere de training Safer Clubbing aangeboden als onderdeel van ambities op het gebied van veilig uitgaan. De nadere regel is later opengesteld dan eerder de bedoeling was.  

 
Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • We hebben 64 incidentele subsidies verstrekt aan culturele makers en organisaties via de Projectsubsidie Cultuur en de Impulssubsidie Cultuur . Op basis van een evaluatie hebben we de regelingen aangescherpt
  • We zijn verdergegaan met de ontwikkeling van een nieuw wijkcultuurhuis in de Merwedekanaalzone samen met beoogd exploitant Kanaal30, die tot aan de oplevering alvast start met programma-activiteiten voor de nabije wijken 
  • We zijn bezig geweest met de voorbereiding van de verbouwing van het jongerencultuurhuis van BOKS in Kanaleneiland. 
  • We hebben verder verkend hoe een jongerencultuurhuis in Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern het beste ontwikkeld kan worden. 
  • We hebben een nieuwe locatie gevonden voor jongerencultuurhuis Boks in Overvecht. 
  • We hebben het laatste jaar van de regeling voor investeringen in muziekstudio's uitgevoerd, waarbij muzikanten, geluidskunstenaars, producers en organisaties subsidies konden aanvragen. 
  • Samen met het broedplaatsennetwerk hebben we het convenant broedplaatsen uitgevoerd, onder andere door het instellen van een broedplaatsenmeter . Ook hebben we een regeling voor betaalbare vierkante meters voor makers uitgevoerd. 
  • We hebben betaalbare meters voor creatieve makers toegevoegd in tijdelijke en permanent vrijgekomen ruimte. 
  • De organisaties op de tijdelijke locatie op het Berlijnplein blijven nog zeker anderhalf jaar, tot aan de start van de bouw, om een publieksprogramma realiseren, om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van het Cultuurcluster Berlijnplein. 
  • We hebben voorbereidingen getroffen voor de ontwikkeling van het nieuwe depot voor het Centraal Museum, erfgoed, de gemeentelijke kunstcollectie en het Universiteitsmuseum. 
  • We hebben nieuwe locaties onderzocht voor wijkcultuurvoorzieningen, waaronder de Musketon. 
  • We hebben 6 kunstwerken gerealiseerd in het kader van de 1,5%-regeling, waarbij kunstprojecten onderdeel zijn van de herontwikkeling van gemeentelijk vastgoed, waaronder Het Schip van Willibrord, Het Droomtheater van Academie Tien, Het Waterwinparklab en de Mobius Bench bij de Passiebloemwegscholen 
  • We hebben voor het programma Gemene Grond gewerkt aan onder meer de realisatie van Watery Worlds van Xandra van der Eijk 
  • Op landelijk niveau, met de G4 en binnen de cultuurregio Utrecht hebben we gewerkt aan het (vernieuwen van) cultuurbeleid voor de periode 2025-2028 en de periode daarna. 

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • De herziening van het Voorlopig Ontwerp voor het Cultuurcluster Berlijnplein heeft meer tijd in beslag genomen dan vooraf was ingeschat. De belangrijkste reden is dat de opgave, mede als gevolg van netcongestie, complexer bleek dan voorzien. De verwachting is dat het VO in de 2e helft van 2025 gereed is.  
  • In het project Berlijnplein is vertraging opgetreden (raadsbrief 12982286)

Financiën 8: Aanbod cultuur

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

126

Hub-In  
Dit betreft een Europese bijdrage voor het project Hub-In. Hub-In is een Europees project dat gaat over het transformeren van (industrieel) erfgoed(gebieden) naar culturele en creatieve functies.  
toelichting (1-2 regels) waarom de afwijking tot stand komt 

126

    I

Lasten

1.073

Betaalbare huisvesting creatieve sector  
In het coalitieakkoord is besloten om in de periode 2022-2026 in totaal 2 miljoen euro toe te kennen voor betaalbare creatieve huisvesting. De onderbesteding hangt o.a. samen met de voorbereidingstijd die het vergt om creatieve m2’s te ontwikkelen. Een deel van het budget is beschikbaar gesteld voor creatieve broedplaatsen via een nadere regel. Tot en met 2024 is er 1.285 m2 aan creatieve broedplaatsen gerealiseerd met deze regeling.

358

I

Ontwikkeling Culturele voorziening Leidsche Rijn 
Bij de Voorjaarsnota 2025 is structureel 3,7 miljoen euro toegekend voor de ontwikkeling en exploitatie van de culturele voorziening Leidsche Rijn. De onderbesteding hangt voornamelijk samen met een geraamde reservering voor de financiering van gebuikersinvesteringen. 

352

I

Culturele stedelijke regiovorming 
Het project ‘proeftuin stedelijke regiovorming’ beslaat meerdere jaren en wordt gefinancierd vanuit Het Rijk, de provincie Utrecht, de gemeente Amersfoort en de gemeente Utrecht voor een totaalbedrag van 0,5 miljoen euro. In 2024 is uit het budget o.a. een kwartiermaker aangesteld voor ontwikkeling van culturele broedplaatsen in de regio. Daarnaast is eind 2024 de nadere regel voor ontwikkeling van broedplaatsen in de provincie Utrecht opengesteld waaruit tot dusver 1 subsidie is verstrekt voor een creatieve broedplaats in De Bilt.

130

I

Noodsteunsubsidies Corona 
Dit betreft het totaalbedrag aan lagere vaststellingen van subsidies die in het verleden zijn toegekend in het kader van het corona steunpakket. 

93

I

Nachtcultuur 
In het coalitieakkoord is besloten om in de periode 2023-2026 in totaal 0,25 miljoen toe te kennen voor de nachtsector. Dit budget is deels ingezet voor de nadere regel ‘nachtcultuur versterken’. De onderbesteding komt voornamelijk doordat deze nadere regel pas laat in 2024 is gepubliceerd. De regeling loopt door in 2025 en 2026.

90

I

’t Hoogt 
’t Hoogt heeft een lager subsidiebedrag in 2024 ontvangen o.b.v. een aangepast activiteitenplan. De aanpassingen hangen samen met het wegvallen van ‘De Machinerie’ als toekomstige nieuwe plek voor beeld – en filmcultuur (zie ook raadsbrief kenmerk 11337493 d.d. 22.11.2023)

83

I

Hub-In 
Hub-In is een Europees project dat gaat over het transformeren van (industrieel) erfgoed(gebieden) naar culturele en creatieve functies en beslaat meerdere jaren. Hub-In wordt gefinancierd vanuit een Europese bijdrage (zie baten ‘Hub-In’) In 2024 zijn o.a. bijdragen verstrekt aan drie culturele broedplaatsen voor talentontwikkelingsprogramma’s in het Werkspoorkwartier en is de Bedrijvenkring Cartesiusweg ondersteund voor de professionalisering en de belangenbehartiging van de creatieve ondernemers in het Werkspoorkwartier

-126

I

Overige lasten  

93

I

Toelichting op reserves is niet van toepassen. Er zijn geen verschillen tussen actuele begroting en realisatie mbt reserves.

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59