Programma's

Levendige en gezonde stad

Risico's

Risico 

Maatregel 

 Door hoge kosten hebben Utrechters minder te besteden voor een gezonde voeding, sportactiviteiten en culturele activiteiten. En de stress over geldzorgen blijft bestaan onder inwoners.  
Daarnaast geven hoge kosten extra druk op onze begroting en die van onze subsidiepartners. Dit geldt ook voor culturele, maatschappelijke en sportorganisaties en initiatieven waarbij de inkomsten niet evenredig meestijgen met de hoogte van de kosten.

  • We werken samen met maatschappelijke partners en de eerstelijnszorg om geldzorgen bespreekbaar te maken en tijdig door te verwijzen.  
  • Voor subsidiepartners werken we waar mogelijk met een prijs-indexatie die een deel van deze stijgende kosten kan opvangen en vragen we hen scherpere keuzes te maken m.b.t. hun inzet voor de wijken waar dit het meeste nodig is.
  • Organisatieonderdelen werken nauw samen op dit vraagstuk om de kansengelijkheid te vergroten.

 De prijzen in de bouw- en vastgoedmarkt stijgen harder dan de gemiddelde prijsindex en de hoeveelheid inschrijvers is aan het afnemen. Daarnaast neemt de levertijd van sommige materialen toe waardoor projecten uitlopen. Dit risico speelt bij nieuwe projecten en ook bij onderhoud.

Dit risico vervalt, omdat de prijsindex voor bouwkosten voor 2024 gelijkloopt met het algehele prijsindexcijfer.

 Het risico dat de ambitie vanuit de Energietransitie niet kan worden gehaald onder de huidige condities, waaronder het voorwaardelijke basis op orde in het programma vastgoed, gebrek aan financiële ondersteuning vanuit het Rijk voor deze opgave en Netcongestie. Hierdoor dreigt het naleven van het Klimaatakkoord te vertragen en de voorbeeldfunctie als gemeente imagoschade op te lopen.

Dit risico vervalt, omdat dit is samengevoegd met het bredere risico dat ambities op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en circulariteit niet kunnen worden gehaald.

Het risico dat door loden leidingen in vastgoed van de gemeente mogelijk gezondheidsproblemen ontstaan bij gebruikers.

Dit risico vervalt, omdat na onderzoek de betreffende leidingen zijn vervangen of hersteld.

Personeels- en vrijwilligerstekort: Het is momenteel een krappe arbeidsmarkt waardoor mogelijk ambities moeten worden bijgesteld of de uitvoering vertraging oploopt. Zelf hebben we onder andere tekort aan zwemdocenten. Maar ook partijen in de stad hebben tekorten. Er is onder andere tekort aan zorg- en welzijnspersoneel, vrijwilligers, bouwpersoneel en cultuurpersoneel.

  • Verhogen instroom en verminderen uitstroom medewerkers door binden en boeien.  
  • extra inzet op werven en behouden van vrijwilligers.
  • We werken nauw samen met onze sociale partners en houden dit nauwlettend in de gaten.  
  • Actieve en gerichte benadering van de arbeidsmarkt.  
  • Maximaal gebruik maken van netwerken.  
  • Flexibiliteit in de bezetting inbouwen voor pieken en dalen.   
  • Beloningsbeleid herzien

De groei van de stad leidt tot druk op de beschikbare ruimte, middelen en voorzieningen en daarmee een gezonde leefomgeving. Als de vierkante meters en de middelen voor de maatschappelijke voorzieningen, waaronder sportaccommodaties, plekken voor cultuur en buurtcentra, onvoldoende meegroeien ontwikkelt de stad zich niet in balans.

  • Realisatie van de barcode RSU jaarlijks monitoren en op basis daarvan zo nodig bijsturen.
  • Slim benutten van de ruimte en voorzieningen die er zijn
  • Investeringspakket 'groei in balans'.  

De houdbaarheid van het sociaal domein staat onder druk, onder andere door een groeiende behoefte aan zorg en ondersteuning, krapte op de arbeidsmarkt, knellende kaders en het uitblijven van structurele financiële compensatie. Dit zet extra druk op de sociale basis, bij o.a. informele zorgorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers. Daarnaast raakt het ook aan samenwerkingen tussen zorg/preventie/welzijn/cultuur/sport.

We onderzoeken de mogelijkheid om budget te verschuiven van aanvullende zorg naar de sociale basis.

We hebben wettelijke resultaatdoelen voor het realiseren van:
•   opvangplekken van Oekraïners,  
•   asielopvang en opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (spreidingswet),
•   Doorstroom statushouders naar een woning (huisvestingstaakstelling)

Het wordt vanwege diverse oorzaken steeds moeilijker deze wettelijke resultaten te behalen:  
•   schaarste in de stad,  
•   toename van het aantal te realiseren  plekken,
•   Onzekerheid Rijksbeleid rond spreidingswet en huisvestingstaakstelling (regeerakkoord)
•   onzekere financiën voor opvang Oekraïne (hoogte en duur),   
•   Onvoldoende rijksbudget voor uitvoering spreidingswet

Oekraïne:  
•   Verlengen bestaande locaties
•   aanpassen beleid
•   Asielopvang

Lobby:
•   afwijken van lokale kaders asielopvang (minder plekken met behoud van de kwaliteit)

Huisvesting statushouders:  
Samenwerking met woningbouwcorporaties

Regeling specifieke uitkering stimulering sport (SPUK):
•   Over de voortzetting van SPUK Sport is nog geen definitief besluit genomen.
•   De uitkering aan alle gemeenten tezamen (het uitkeringsplafond) is gemaximeerd. Dit kan betekenen dat er in een jaar minder wordt uitgekeerd dan dat er is aangevraagd.

Dit risico vervalt, omdat dit is samengevoegd met het bredere risico over de onzekerheden n.a.v. het hoofdlijnenakkoord.   

Door een veranderend klimaat komen extremen vaker voor, zoals extreme regenval en extreme hitte. Het kan voorkomen dat deze extremen gebouwen en daarmee inwoners in de gemeente Utrecht treffen.

Inzetten op vergroening rondom gemeentelijk vastgoed in een hoog stedelijke omgeving. Maar ook hittebestendige en geïsoleerde gebouwen opleveren.

Hoog ziekteverzuim onder personeel Volksgezondheid brengt uitvoering onder druk, waaronder bij de JGZ.

Extra aandacht voor werkdruk en frequent verzuim om ziekteverzuim terug te dringen.

Risico's vanuit het hoofdlijnenakkoord van het Rijk: Het hoofdlijnenakkoord kent nog veel onzekerheden met mogelijk financiële gevolgen waardoor wij onze aanpak op onderdelen moeten herijken. Bijvoorbeeld op het gebied van de opvang van ongedocumenteerde mensen en dakloze EU-migranten, inzet vanuit gezond en actief leven(GALA) en het Integraal Zorgakkoord(IZA), en de toegankelijkheid van sport en culturele voorzieningen.  

Lobby richting het Rijk
Aanvullende financiering zoeken
Ontwikkelingen rondom het hoofdlijnenakkoord nauw volgen. Zodra meer duidelijk is, nemen we passende maatregelen.

Budget voor uitvoeringskosten inburgering groeit nog niet mee met de opgave. Er zijn door het Rijk tot op heden alleen incidenteel middelen voor beschikbaar gesteld tot en met 2024.

Actieve lobby indien mogelijk in G4- of VNG-verband.

Ondersteuning voor primaire zorgprocessen van vanuit gemeente (jeugdgezondheidszorg en sociaal medische zorg aan kwetsbare volwassenen) is onvoldoende ingericht om aan zorgwetgeving en zorgkwaliteitseisen
te (blijven) voldoen en de zorg continue te kunnen ontwikkelen, wat nodig is gezien o.a. de dalende vaccinatiegraad en het toenemend aantal dak- en thuisloze mensen in Utrecht.

Zoeken naar benodigde mogelijkheden voor extra investering in schil van ondersteunende diensten rond primaire zorgprocessen (oa projectondersteuning, kwaliteitsmanagement, IT innovatie).

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59