Doelstellingen

1: Nieuwkomers

Nieuwkomers

Nieuwkomers weten zich welkom en thuis in Utrecht en kunnen zich maximaal ontwikkelen en ontplooien voor hun toekomst in Utrecht of ergens anders.

Wat hebben we bereikt in 2024?

Het nieuwe kabinet heeft in 2024 een ingrijpend asielprogramma ingezet, dat stevige gevolgen heeft voor de opgaven op het gebied van opvang van ongedocumenteerde mensen, EU-arbeidsmigranten en asielzoekers en op het gebied van inburgering. We hebben desondanks goede resultaten behaald voor het organiseren van kwalitatief goede asielopvang met Plan Einstein concept, de opvang en begeleiding van ongedocumenteerde mensen en dakloze EU-migranten. We hebben bijgedragen aan de huisvesting en inburgering van statushouders. Ook is het gelukt om nieuwe en vervangende gemeentelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren, en waar nodig hen te ondersteunen en te faciliteren in zelfredzaam worden.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Thuis in Utrecht

2021

Nota van uitgangspunten Inburgering

Kaders nieuwe grootschalige opvanglocaties asielopvang Utrecht

2020

Uitgangspunten en randvoorwaarden voor realiseren van nieuwe locaties voor asielopvang in Utrecht met Plan Einstein

Landelijke pilot LVV plus Utrechtse werkwijze

2019

Afspraken en aanpak van een landelijke pilot voor Opvang en begeleiding van ongedocumenteerden.

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  •  Op alle asiellocaties worden activiteiten en cursussen volgens het Plan Einstein aangeboden. We hebben daarbij extra aandacht besteed aan de toeleiding naar werk.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024  

  •  We hebben met de andere LVV gemeenten en de VNG actief gelobbyd voor structurele voortzetting van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). De pilot LVV stopt echter per 1 januari 2025 omdat het kabinet de financiering, het mandaat en het convenant heeft opgezegd (zie raadsbrieven van juni 2024 en januari 2025 ).
  • We hebben door een rechtszaak een deel van de opvang voor ongedocumenteerde mensen voor de eerste maanden van 2025 mogelijk gemaakt. We hebben afspraken gemaakt met de NGO’s om hier vorm aan te geven.

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024  

Niet van toepassing

Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • In 2024 is de spreidingswet ingegaan en hebben we een wettelijke taak gekregen om 1988 asielopvangplekken te realiseren. Hiervoor hebben we de zoektocht naar duurzame en kwalitatief goede opvanglocaties uitgebreid. We hebben nieuwe locaties gevonden op Europalaan en Vlampijpstraat en bestaande locaties verlengd.
  •  We werkten gezamenlijk aan begeleiding, ondersteuning en een pedagogisch klimaat dat zo optimaal mogelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv). Een voorbeeld is de MDO (Multidisciplinaire overleggen) waarin alle relevante partners vertegenwoordigd zijn en amv-casuïstiek besproken is.
  • We hebben de opvang voor kwetsbare dakloze EU migranten geïntensiveerd door de pilot op de Bantamstraat en door opening van vrouwenslaapzaal op de Stadsbrug. Door de nieuwe KWR- locatie hebben we meer plekken gecreëerd om dakloze EU migranten op te vangen tijdens de winterperiode. We hebben bijgedragen aan de opgave Utrecht Onderdak (zie doelstelling 24-uursbegeleiding, programma Passende ondersteuning en opvang).
  • We hebben de Utrechtse aanpak inburgering uitgevoerd. We begeleiden 1122 statushouders en 963 gezinsmigranten bij hun inburgering. We hebben er bij het Rijk voor gelobbyd dat het uitvoeringsbudget moet meegroeien met de aantallen, helaas nog zonder het gewenste resultaat.
  • We hebben bijgedragen aan de huisvesting statushouders, waaronder de matching aan woningen en de begeleiding van statushouders. Er zijn in 2024 in Utrecht 659 statushouders gehuisvest in 415 woonplekken. In de 1e helft van het jaar is de taakstelling niet behaald, in de 2e helft wel. We zijn geëindigd op trede 3 van het provinciaal toezicht met een achterstand van 318 personen.
  • We hebben opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen georganiseerd en het aantal opvangplekken in Utrecht in stand gehouden op ca 1200. We hebben ook de toegang tot zorg en onderwijs voor deze groep geborgd en ingezet op het vergroten van zelfredzaamheid (zie raadsbrief december 2024).

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Financiën 1: Nieuwkomers

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

-3.532

Bij asielzoekers en vreemdelingen zijn de baten hoger dan begroot door aanvullende financiering COA.

618

I

Incidentele bijdrage meldpunt perspectief.

220

    I

Er zijn meer middelen uit de SPUK Inburgering ontvangen dan begroot.

569

I

Incidentele EU-subsidie voor project WELDI.

118

I

Oekraïne

Er is sprake van een hogere transitiekostenvergoeding omdat we meer opvanglocaties hebben getransformeerd dan begroot.

500

I

De baten zijn hoger door niet begrote COA bijdrage in de exploitatie Ravellaan 1.

1.800

I

De baten zijn lager dan begroot doordat een deel van de specifieke uitkering van het Rijk (SiSa M016) niet is besteed in 2024. Deze worden in 2025 en volgende jaren voor aangegane (meerjarige) verplichtingen voor de opvang van Oekraïne ingezet.

-7.400

I

Overige baten

43

I

Lasten

4.874

Er zijn meer lasten gerealiseerd dan begroot vanwege hogere uitgaven voor Plan Einstein, Landelijke Vreemdelingen Voorziening en Integratie.

-1.432

I

De incidentele middelen vanuit het faciliteitenbesluit, EU-(arbeids)migranten, asiel en huisvesting zijn niet volledig besteed.

1.098

I

Er zijn meer SPUK Inburgering middelen ingezet dan begroot.

-569

I

Door vertraagde instroom inburgeraars is er sprake van minder realisatie vanuit het uitvoeringsbudget Inburgering dan begroot.

836

I

Niet begrote inzet vanuit incidentele EU-subisdie middelen voor project WELDI

-133

I

Oekraïne

De lasten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn lager dan begroot en lager dan de specifieke uitkering die de gemeente hiervoor ontvangt (zie ook onder baten). De aangegane (meerjarige) verplichtingen voor verlengde en nieuwe opvanglocaties leiden in 2025 en volgende jaren tot lasten.

7.400

I

Er is sprake van meer transitiekosten dan begroot.

-500

I

Er zijn meer middelen besteed dan begroot voor sociaal domein en taal en onderwijs.

-100

I

De lasten voor de opvang van AMV’ers in de opvanglocatie voor Oekraïners aan de Ravellaan 1 worden door het COA vergoed. Evenals de bijdrage van de COA (zie baten), zijn ook de exploitatiekosten hiervoor niet begroot.

-1.700

I

Overige lasten

-26

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59