Doelstellingen

3: Versterken veerkracht

Versterken veerkracht

Jeugdigen, ouders, en opvoeders zijn veerkrachtig. 

Wat hebben we bereikt in 2024?

De partners in de sociale basis hebben zich ingezet om meer jeugdigen en ouders, bijvoorbeeld groepsgericht en in samenwerking met buurtteams en aanvullende jeugdhulp, hulp te bieden. Vanuit collectief werken hebben jeugdigen hulp gekregen, zijn jeugdigen in contact gekomen met elkaar en hebben zij geleerd van elkaars ervaringen. Steeds meer jongeren en kinderen doen actief mee doordat jeugdparticipatie laagdrempeliger geworden. Zo hebben jongeren zelf een visie op ontmoetingsplekken voor jongeren gemaakt. 

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Nota van Uitgangspunten Jongerenwerk Utrecht 2020-2026  

2019 

Opdracht uitvoering jongerenwerk 2020-2026

Nota van Uitgangspunten Passende Kinderopvang Utrecht vanaf 2024  

2023

De nota van uitgangspunten passende kinderopvang 2024 biedt een geactualiseerd beleidskader voor de uitvoering van voorschoolse educatie, kinderopvang plus en buitenschoolse opvang plus vanaf 2024. 

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • De tussenevaluatie naar de opdracht van het Jongerenwerk 2020-2026 inclusief aanbevelingen voor de nieuwe opdracht Jongerenwerk per 2027 is eind december 2024 afgerond. Hierover ontvangt de raad in Q1 2025 een raadsbrief tussenevaluatie Stichting Jongerenwerk Utrecht. 
  • De kinderombudsman is geïnstalleerd in januari 2024.  
  • De kinderrechtenscan is eind 2024 gelanceerd, uitvoering volgt vanaf 2025.  

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • De beleidsnota Jeugd 'samen opgroeien, samen opvoeden' 2025-2034 is in december 2024 vastgesteld, uitvoering vindt plaats vanaf 2025. 
  • Jongerenontmoetingsplekken (waarvoor bij de voorjaarsnota 2024 middelen beschikbaar zijn gesteld): in 2024 zijn we gestart met de voorbereidingen, start van de uitvoering vindt plaats in 2025.
  • De samenstelling van professionals op de BSO+ en Kinderopvang+ is met partners opnieuw tegen het licht gehouden, waardoor er ook ruimte is voor niet SKJ-geregistreerde professionals. Op deze manier vangen we het personeelstekort voor een deel op, zetten we in op spreiding in de stad van dit aanbod en krijgen professionals de ruimte om hun kwaliteiten in te zetten, ongeacht of dit een professional is met HBO-of MBO-diploma. 

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024 

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

  • De hervormingen sociaal domein zijn in gang gezet. De raad is in december 2023 geïnformeerd over de maatregelen die voor 2024 zijn genomen. Meest recent is de raad in november 2024 geïnformeerd over de stand van zaken (zie raadsbrief 4e kwartaal 2024 hervormingen sociaal domein). De hervormingen vinden plaats binnen de bestaande activiteiten, zoals groepsgericht werken en het oppakken van enkelvoudige opvoed- en opgroeivragen in de sociale basis per 1 januari 2025. Er zijn in 2024 geen activiteiten beëindigd.   

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

 
Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • JoU heeft alle reguliere activiteiten uit hun opdracht gecontinueerd met aandacht voor online-preventie, identiteitsontwikkeling en het uitbreiden van het tienerwerk in samenwerking met DOCK en het schooljongerenwerk. Zo is er in 2024 een start gemaakt met het schooljongerenwerk op het ROC Midden- Nederland en MBO Utrecht. 
  • In het kader van collectief werken zijn er in samenwerking met JoU, DOCK, buurtteams jeugd en gezin, KOOS en Spoor030 voorbereidingen getroffen voor de stedelijke uitrol van BOOST jongerengroepen (eerder bekend als BuKoJoU) voor mentale gezondheid per 2025. 
  • Informele zorgorganisaties en groepsactiviteiten op opgroeien, opvoeden en ontwikkeling zijn ondersteund en gesubsidieerd vanuit ‘Vrijwillige inzet voor elkaar’ en ‘Sociale prestatie en dagondersteuning’. 
  • Mede door middel van collectief werken, ambassadeurs informele zorg jeugd en de introductie van het stelselgesprek Jeugd, is geïnvesteerd in de versterking van de overkoepelde samenwerking tussen partners in de sociale basis, basishulp en specialistische jeugdhulp. 
  • Jeugdparticipatie en jeugdinitiatieven zijn versterkt en meer laagdrempelig gemaakt. Zo heeft de gemeente meer gecommuniceerd over de mogelijkheden voor jeugdinitiatieven en is de samenwerking tussen jeugdparticipatiebureaus en ondernemers versterkt.  
  • BSO+ en kinderopvang+ zijn uitgevoerd. We zijn gestart met het verbeteren van de samenhang en samenwerking tussen de verschillende partners in het jeugdhulpdomein, zodat meer kinderen zo normaal mogelijk kunnen worden opgevangen.  

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • De Vreedzame Wijk-aanpak is versterkt en vergroot met focus op borging in de interne organisatie, een ouderimpuls en de vreedzame visie bij partners. De doorgaande lijn op VO-scholen behoeft extra aandacht om goed van de grond te komen. Hierop gaan we verder inzetten in 2025.   

Financiën 3: Versterken veerkracht

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Lasten

569

Jongerenwerk Kinderrechten, inspraak en participatie:
Lagere projectkosten i.v.m het niet doorgaan van diverse projecten;
- Jongeren ontmoetingsplek, Jongerenhuiskamer.

510

I

Overige lasten

59

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59