Doelstellingen

1: Eigen pad in het onderwijs

Eigen pad in het onderwijs

Alle kinderen en jongeren doorlopen hun eigen unieke pad in het onderwijs naar kansrijke deelname aan de samenleving.

Wat hebben we bereikt in 2024?

Het onderwijs staat voor uitdagingen om alle Utrechtse kinderen en jongeren kwalitatief hoogwaardig onderwijs te bieden. Door ongelijk te investeren voor gelijke kansen hebben we ons ingezet om zoveel mogelijk kinderen en jongeren een passende en succesvolle schoolloopbaan te bieden in tijden van lokale en landelijke besparingen. Dit hebben we gedaan door VE uit te breiden om zo vroeg mogelijk in te zetten op een goede ontwikkeling. Daarnaast hebben we ons ingezet om het lerarentekort te bestrijden en de samenwerking te zoeken tussen het onderwijs en de jeugdhulp, om de toenemende complexe ondersteuningsvragen bij kinderen en jongeren goed op te kunnen pakken. Op deze manier zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie halen. Onze integrale aanpak hebben we verstevigd door de stadstafel voor de Utrechtse Jeugd te realiseren, een nieuw stedelijk overleg van onderwijs-, jeugdhulp en sociale basispartners. Toch zien we dat het bereiken van de doelstelling onder druk staat, ondanks de inspanningen van alle professionals en bestuurders in de stad.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Nota van uitgangspunten Passende Kinderopvang Utrecht vanaf 2024  

2023

De nota van uitgangspunten passende kinderopvang 2024 biedt een geactualiseerd beleidskader voor de uitvoering van voorschoolse educatie, kinderopvang plus en buitenschoolse opvang plus, vanaf 2024. 

Verordening bekostiging leerlingenvervoerordening

2022

Voorschriften op het gebied van leerlingenvervoer.

Utrechtse Onderwijs Agenda 2024-2027  

2024

De gezamenlijke agenda van schoolbesturen, kinderopvangpartners, (onderwijs)partners) en gemeente Utrecht.

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • Er zijn vier VE groepen gestart voor kinderen vanaf 2 jaar en er zijn verschillende taal/ontwikkelinterventies voor kinderen jonger dan 2,5 jaar die niet aan de reguliere kinderopvang deelnemen, ondanks deze inzet daalde het bereik en aantal VE plekken.
  • Er is een nieuw beleidskader voor Passende kinderopvang ingegaan in 2024. Er wordt uitvoering gegeven aan reguliere voorschoolse educatie. Kinderen zonder indicatie kunnen nu twee dagdelen voorschool afnemen in plaats van één dagdeel per week. Indiceren gebeurt deels op basis van maatwerk. 
  • Vanwege de blijvende uitdagingen in het leerlingenvervoer hebben we voor leerlingenvervoer zowel een plan van aanpak voor de korte termijn als een lange termijnaanpak opgesteld. Hier hebben we in 2024 uitvoering aan gegeven en zullen dit de komende jaren blijven doen. Doordat we in de uitvoering van zowel de aanpak op de korte als lange termijn sturen op zelfstandig reizen van de leerling, minder lang en minder ver reizen en het Utrechtse leerlingenvervoer betaalbaar houden zorgen we voor minder (druk op het) taxivervoer, kortere reistijden en het vergroten van de zelfstandigheid van leerlingen.
  • Voor de aanpak van het personeelstekort in het onderwijs heeft het Rijk de Onderwijsregio's ingesteld. Utrecht Stad heeft een eigen onderwijsregio Utrecht Stad gevormd om focus te kunnen houden op de grootstedelijke vraagstukken. Utrecht Stad werkt regionaal samen met onderwijsregio Midden Nederland, met name in de sectoren VO, MBO en opleiden

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024  

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

Niet van toepassing

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • Uitvoeren van de wettelijke taken van leerplicht en het regionaal meld- en coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC) en leerlingenvervoer. 
  • We zorgen dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie behalen en doorstromen naar een plek op de arbeidsmarkt die past bij hun mogelijkheden en talenten. Dit hebben we gedaan door o.a. door een goede overgang te organiseren tussen het vo en het mbo, in te zetten op een preventieve verzuimaanpak en aanvullende ondersteuning bij loopbaankeuzes. Daarnaast zetten we in op de Focusaanpak. Met de Focusaanpak benaderen we jongeren tot 23 jaar zonder startkwalificatie, schoolinschrijving of vorm van geregistreerd inkomen (minder dan 580 euro per maand) outreachend en bieden we hen ondersteuning richting onderwijs, werk of zorg
  • Stimuleren van taal en lezen: Er is een start gemaakt met de uitvoering van de Beleidsnota bibliotheek 2024 – 2034 om (digi)taalvaardigheid en burgerschap van onze inwoners te stimuleren. De bibliotheek en Taal Doet Meer boden activiteiten aan ter bevordering van taal en lezen voor o.a. ouders en kinderen.  
  • Met Utrecht Leert, de samenwerking tussen gemeente Utrecht, primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en de instellingen die opleiden voor werk in het onderwijs (MBO, HBO, universitair), lanceerden we in oktober 2024 de onderwijsarbeidsmarkt campagne Utrechtse Energie. Over de activiteiten en de resultaten van de Onderwijsregio Utrecht stad leggen we verantwoording af aan het Rijk. De uitvoering ligt op schema. De verwachting is dat de personeelstekorten in het onderwijs nog jaren aanhouden. In Utrecht slagen we erin om de tekorten dichtbij het landelijk gemiddelde te houden. 
  • In 2024 zijn drie kinderopvangorganisaties geselecteerd die subsidie ontvangen om Voorschoolse Educatie aan te bieden. 
  • We hebben ons ingezet dat ouders van kinderen met een indicatie de voorschool weten te vinden en hebben hen gestimuleerd hier gebruik van te maken, want bereik blijft een aandachtspunt. De Dag van de Voorschool 2024 leverde 139 inschrijvingen op.
  • Net als voorgaande jaren hebben we subsidie verstrekt voor plusgroepen, om kinderen die niet meekunnen in de reguliere voorzieningen (VE, kinderopvang) en ook niet thuishoren in de jeugdhulp een plek te bieden waar ze tot ontwikkeling kunnen komen.    
  • Subsidie is verstrekt aan Versterken van Taal in het primair onderwijs om leerlingen in het basisonderwijs met risico op taalachterstanden optimaal te ondersteunen.   
  • Subsidie is verleend aan Taalschool Utrecht en Ithaka voor de eerste opvang van kinderen die als nieuwkomer in ons land aankomen en nog geen Nederlands spreken.Met de training nieuwkomersspecialisten versterken we de kwaliteit van het onderwijs en de ondersteuning aan nieuwkomers na doorstroom vanuit Taalschool Utrecht op school-, leerkracht- en leerling niveau. De training is ontwikkeld door het Stedelijk Expertiseteam Nieuwkomers (ISU en Taalschool Utrecht) en wordt mede gefinancierd door de gemeente Utrecht. Inmiddels zijn 40 nieuwkomersspecialisten opgeleid of bezig met hun opleiding.
  • We hebben gezorgd via de kernpartneraanpak dat zo veel mogelijk kinderen die dit nodig hebben een aanbod hebben gekregen van onderwijs aangevuld met zorg/jeugdhulp. De mogelijkheden voor maatwerk staan steeds meer onder druk waardoor dit vaker dan voorheen niet is gelukt.
  •  De Brede scholen hebben een nieuwe wijkgerichte opzet gekregen, met een éénduidige werkwijze door de hele stad en een verbeterde aansturing. Hierdoor kan er beter worden aangesloten bij de projectorganisatie van School en Omgeving en is er ruimte om ook aan te sluiten bij ontwikkelingen zoals de gezonde schoollunch.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • Met het aflopen van de UOA werkagenda 2019 – 2022 , is in april 2024 een nieuwe UOA werkagenda 2024 -2027 vastgesteld. Dit was nog niet aangekondigd in de begroting 2024. De UOA is een meerjarige agenda waarin de gemeente samen met partners in het onderwijs- en jeugddomein zich inspant om gezamenlijke ambities te realiseren en zo maximale ontwikkelkansen voor de Utrechtse jeugd te bieden. Het UOA jaarplan biedt inzicht in de behaalde resultaten over 2024 en beoogde resultaten voor 2025.

Financiën 1: Eigen pad in het onderwijs

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

-2.575

Onderwijsachterstandenbeleid
De baten zijn lager doordat beschikte subsidies lager zijn vastgesteld door lagere bereikcijfers voorschoolse educatie bij de aanbieders en lagere kosten, waardoor er onderbesteding ontstaat op de beschikbare middelen. De betreffende middelen die over een langere periode uitgegeven mogen worden zijn geboekt op de balans om ze beschikbaar te houden.

-2.326

I

Passende Plek
De baten zijn hoger doordat er niet bestede Rijksmiddelen zijn geboekt op de balans en incidentele niet begrote baten zijn gerealiseerd via samenwerkingspartners voor de inzet rondom passend onderwijs.

743

    I

Bibliotheek
Lagere baten betreffende het beschikbaar gestelde specifieke uitkering voor gemeenten (SPUK) door OCW gericht op de reparatie van het bibliotheeknetwerk. Deze verlening is uitgegeven met een activiteitenperiode van 1 april 2024 tot en met 31 december 2025. De prestatie voor de SPUK-beschikking wordt grotendeels geleverd in 2025 en zal daarom worden verantwoord over het boekjaar 2025.

-876

I

Overige baten

-116

Lasten

4.003

Onderwijsachterstandenbeleid
Doordat er minder baten zijn gerealiseerd zijn er ook lagere lasten gemaakt in verband met de lagere vaststellingen, terugvorderingen en onderbesteding zoals beschreven bij de toelichting van het verschil op de begrote en gerealiseerde baten van Onderwijsachterstandenbeleid.

2.690

I

Bibliotheek
Doordat er minder baten zijn gerealiseerd zijn ook lagere lasten gemaakt, doordat de prestatie voor de SPUK- beschikking grotendeels in 2025 zal geleverd worden en verwantwoord worden over het boekjaar 2025. Deze verlening is uitgegeven met een activiteitenperiode van 1 april 2024 tot en met 31 december 2025.

865

I

Passende Plek
Doordat er hogere baten zijn gerealiseerd zijn er hogere lasten gemaakt bij Passende Plek met de verschillende uitgavenposten op het gebied van de RMC (Regionale meldplicht coördinatie) en VSV (Vroegtijdig schoolverlaten) taken en uitvoeringen, en de extra mogelijkheid voor personele inzet in kader van uitvoering leerplicht en tegengaan van vroegtijdig schoolverlaten. 

-757

I

Voldoende goede onderwijsprofessionals
Lagere lasten doordat aanvragers voor deze middelen veel tijdelijke subsidies van het Rijk hebben gekregen die in korte tijd ingezet moeten worden en er minder capaciteit is voor andere ontwikkelingen.

499

I

Aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt
Lagere lasten voornamelijk door een lagere vaststelling van een meerjarig beschikte subsidie aan MBO scholen voor de afgelopen drie jaar in het kader van de MBO- uitvoeringsplan 2020-2023 van 0,245 miljoen euro, doordat er minder kosten zijn gemaakt dan in het begin verwacht en aangevraagd.

392

I

Overige lasten

314

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59