Doelstellingen

1: Duurzame vervoersmiddelen

Duurzame vervoersmiddelen

Toename van het aandeel duurzame, gezonde en ruimte-efficiënte vervoersmiddelen.

Wat hebben we bereikt in 2024?

Wij lopen op schema met het realiseren van het hoofdfietsroutenetwerk en fietsroutes om het centrum heen. Voor de realisatie van een aantal doorfietsroutes lopen we wel achter op schema als gevolg van vertraging in de planvorming (Utrecht-Hilversum, Utrecht-Amersfoort en Houten-Lage Weide). De vertraging is ontstaan door benodigde nadere afstemming met de omgeving en door een tekort aan capaciteit. Verder hebben we in 2024 gewerkt aan de voetgangersaanpak die gaat bijdragen aan de verbetering van de positie van de voetganger en het stap voor stap bouwen aan het voetgangersnetwerk. 
In 2024 werkten we aan de uitvoering van het Uitvoeringsprogramma Goederenvervoer 2023-2026 om goederenvervoer duurzamer en efficiënter te maken, we liggen daarvoor op schema. 

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Mobiliteitsplan  

2021 

Utrecht wil een stad zijn waarin gezondheid en leefbaarheid voorop staan. Daarom geven we voorrang aan duurzame vervoermiddelen. Duurzame vervoersmiddelen nemen minder ruimte in beslag. Daardoor is er meer ruimte voor groen en plekken om te spelen. Ook zorgen duurzame vervoermiddelen voor minder geluidsoverlast, minder uitstoot, minder drukte en voor minder ongelukken. We verwachten dat de stad groeit van ruim 350.000 inwoners in 2021 naar ruim 450.000 inwoners in 2040. Voor een gezonde groei van de stad is het nodig om de mobiliteit anders te organiseren. Mobiliteit betekent ‘hoe we ons kunnen bewegen’, het gaat over hoe we ons verplaatsen van de ene plek naar de andere plek in de stad. De gemeente wil dat onze stad aantrekkelijk en bereikbaar is voor iedereen. 

Luchtkwaliteitsbeleid en -uitvoeringsprogramma 'Utrecht kiest voor gezonde lucht’  

2020 

Het doel van het luchtkwaliteitsbeleid is om snel gezondheidswinst te bereiken door maatregelen te nemen die de luchtkwaliteit verbeteren. We werken voortdurend aan de verbetering van de luchtkwaliteit en willen de WHO-advieswaarden-2005 voor luchtkwaliteit versneld halen. We zoeken daarbij naar een balans tussen onze maatregelen en de draagkracht van bewoners en ondernemers. De maatregelen betreffen milieuzonering, verbieden van de meest vervuilende mobiele (bouw)werktuigen, terugdringen van emissies veroorzaakt door houtstook en het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan op een samenhangend netwerk van wegen. 

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenome
Beleid en Strategie Mobiliteit
Actualisatie en uitwerking van beleid en strategie OV. Vanuit de volgende aanpak:

  • Principes OV-Alliantie;
  • Gebiedsuitwerking U-link en U-liner;
  • Ontsluitingsconcept Merwedekanaalzone ;
  • Faseringsconcept wiel-met-spaken.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024  
Beleid en Strategie Mobiliteit

We hebben de mijlpaal Q4 2024 voor de klimaatvisie niet gehaald. Voor de klimaatvisie zijn de mobiliteitsambities voor CO2 reductie uitgewerkt. Die is echter nog niet vastgesteld door de raad. De klimaatvisie stelt de gemeentelijke ambitie met betrekking tot klimaat vast en geeft richting aan de te nemen maatregelen. Ook die van Mobiliteit. Hier kunnen we dus niet op vooruit lopen. In de loop van 2025 wordt de definitieve planning van de klimaatvisie bekend.

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024 

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024 

  • Uitvoering update fietsbewegwijzering;
  • Nieuwe verkeerslichten waren in 2024 niet meer standaard een volledig intelligent verkeerslicht (iVRI), maar iVRI ready.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024  
Niet van toepassing

Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen  
Beleid en Strategie Mobiliteit

  • Intensiveren van de wettelijke en reguliere taken zoals mobiliteitsadvisering in de wijk, monitoring/onderzoek -onder andere monitor mobiliteitsplan- en de minder hinder aanpak.
  • Voor de gebiedsgewijze uitwerking van het Mobiliteitsplan hebben we een bijdrage geleverd aan de omgevingsvisie Overvecht. Daarnaast zijn we gestart met een netwerkstudie in Vleuten (rondom de Europaweg) en De Meern (rondom de Meernbrug) .
  • We hebben gewerkt aan de voorbereiding van mobiliteitsprojecten voor de versnelling van de woningbouw noordwest en zuidwest in de komende drie tot vijf jaar, die opgenomen zijn in de versnellingsafspraken met het Rijk.

Fiets en Voetganger

  • We hebben gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van het fietsnetwerk en het wegwerken van tekort aan fietsenstallingen op Utrecht CS en in en om de binnenstad en fietsenrekken.
  • De fietsverbinding Boorstraat: gewerkt aan het functioneel ontwerp voor de fietsverbinding en de openbare ruimte, zie ook de raadsbrief .
  • In 2024 werkten we de variantenstudie voor de Dom tot Damroute (incl. de Demkabrug) uit om tot een voorkeursalternatief te komen.
  • Gewerkt aan de planontwikkeling en uitvoering van verschillende regionale, stedelijke- en doorfietsverbindingen ( o.a. doorfietsroute USP-Veenendaal, Jutfaseweg, Archimedeslaan en Fietsroute Om de Noord).
  • Gestart met het voorbereiden van het aanpakken van knelpunten op het voetgangersnetwerk en het verbeteren van de kwaliteit van de voetgangersinfrastructuur, bijvoorbeeld door het verbeteren van de looproutes naar OV-haltes.

OV en Auto

  • Wij hebben gewerkt aan uitvoeringsprojecten voor de verbetering van het openbaar vervoer, daaronder vallen:
  • het verbeteren van de toegankelijkheid van 15 bushaltes;  
  • het uitvoeren van doorstromingsmaatregelen OV; 
  • het doorvoeren van aanpassingen als gevolg van Vervoerplan 2024;  
  • het uitvoeren van de no regret-maatregelen voor het openbaar vervoer. 
    • We zij in 2024 gestart met de uitvoering van de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg en Europalaan-Noord en de 1e fase Linschotensingel.
    • In 2024 hebben we de Kanaalstraat opgeleverd.

Goederenvervoer

  • Uitvoering gegeven aan het Uitvoeringsprogramma bouwlogistiek om het aantal logistieke bewegingen van en naar bouwplaatsen te verminderen en daarvoor een BLVC-kader (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) opgesteld.
  • Gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van de eerste stadshalte (overslaglocaties waterweg in centrum) om meer goederenvervoer over water te faciliteren.
  • In uitvoering gebracht van datagedreven pilots als dynamische venstertijden en multifunctionele laad/los zones.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024  
Beleid en Strategie Mobiliteit

  • Het Voorkeursalternatief van de MIRT-Verkenning en -Onderzoek van het OV-concept “Wiel met Spaken” is in 2024 niet vastgesteld. Er was namelijk niet een variant met voldoende doelbereik die paste binnen het beschikbare budget. Daarom voeren we in 2025 een verdiepende studie uit.

Fiets en Voetganger

  • We lopen achter op de realisatie van een aantal doorfietsroutes door vertraging in de planvorming (Utrecht-Hilversum, Utrecht-Amersfoort en Houten-Lage Weide). De vertraging is ontstaan door nadere afstemming met de omgeving en door een tekort aan capaciteit.

OV en Auto

  • De afronding van de werkzaamheden aan het laatste deel van de Westelijke Stadsboulevard is vertraagd vanwege met name een bezwaarprocedure tegen het vellen van bomen. We ronden het werk af in 2025.
  • De realisatie van de bestemming/knip Catharijnesingel is vertraagd, omdat we nader hebben afgestemd met stakeholders, zie de raadsbrief .
  • De uitvoering van de Socrateslaan is niet in het najaar van 2024 gestart als gevolg van vertraging van de werkzaamheden van de nutsbedrijven en door maatregelen om de hinder te beperken, zie de raadsbrief . De uitvoering zal nu starten in het voorjaar 2025.
  • De herinrichting van de Damstraat is vertraagd vanwege problemen met het grondwater en nutswerkzaamheden aan Lombokplein. In 2025 starten we met de uitvoering.
  • Het voorlopig ontwerp van de HOV-verbinding Europalaan Zuid is niet afgerond in 2024, dit ronden we af in 2025. Waarna we starten met de voorbereiding en realisatie.

Financiën 1: Duurzame vervoersmiddelen

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

-599

04-1-1 Groei aandeel duurzame vervoersmiddelen

Vanuit het samenwerkingsverband UNED zijn baten ontvangen op basis van de verrekening van de bijdragen die iedere deelnemer inlegt. Daarnaast zijn er baten ontvangen ten behoeve van NOVEX, waar ook lasten tegenover staan.

345

    I

In 2023 zijn de vooruit ontvangen bijdragen van het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van verkeers -en vervoersmodellen niet gereserveerd. Dat is in 2024 gecorrigeerd.

-321

I

04-1-1-1 Uitvoeren maatregelen fiets en voetganger

Door vertraging in de uitvoering van projecten zijn in 2024 minder subsidies verantwoord dan begroot en worden de bedragen doorgeschoven naar 2025.

-337

I

04-1-1-2 Uitvoeren maatregelen gebruik openbaar vervoer.

Voor de projecten toegankelijke bushaltes en OV-infrastructuur zijn de gemaakte kosten lager uitgevallen dan oorspronkelijk begroot. Hierdoor is er ook minder subsidie ontvangen. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de toelichting bij de lasten.

-475

I

Overige baten

189

I

Lasten

2.081

04-1-1 Groei aandeel duurzame vervoersmiddelen

Hogere lasten werkzaamheden voor het samenwerkingsverband UNED (zie baten).

-325

I

De centralisatie van werkzaamheden bij de afdeling Mobiliteit heeft in de beginfase extra lasten met zich meegebracht.

-338

I

04-1-1-1 Uitvoeren maatregelen fiets en voetganger

De begrote uitgaven voor de uitvoering van meerjarige projecten zijn niet volledig besteed. Dit zijn met name de projecten: verbeteren Rutherford/Isotopenweg, de Boorstraattunnel en de Nicolaas Beetsstraat. Het niet-benutte budget verschuift naar 2025 en verder.

1.511

I

04-1-1-2 Uitvoeren maatregelen gebruik openbaar vervoer

We werken verder aan maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de taxibranche, waaronder een onderzoek naar de juridische mogelijkheden. De lasten voor deze maatregelen worden deels in 2025 gemaakt.

90

I

Bij het project voor toegankelijke bushaltes is een deel van de geplande werkzaamheden (oa bushalte bij Nieuwe Defensie) doorgeschoven naar 2025. Hierdoor blijven de lasten in 2024 lager dan verwacht.

475

I

Voor het project Ooster-/Westerkade en Ledig Erf is extra budget opgenomen in het Meerjaren Perspectief Ruimte 2024 en zijn de middelen onterecht volledig begroot voor 2024. Deze middelen zijn nodig voor 2025 en verder.

970

I

Overige Lasten

-302

I

Reserves

-2.180

Onttrekkingen

-2.007

Duurzaam vervoer

De lagere uitgaven bij de uitvoering van projecten, zorgen voor een lagere onttrekking aan de investeringsreserve bereikbaarheid.

-1.984

I

Overige onttrekkingen reserves

-23

I

Toevoegingen

-173

Duurzaam vervoer

Omdat een kostenverrekening binnen het project NRU is doorgeschoven naar 2025 wordt minder gestort in de materiële vaste activa reserve dan begroot.

1.016

I

Lagere storting in de materiële vaste activa reserve leidt tot een hogere storting in de reserve bereikbaarheid dan begroot.

962

I

Lagere uitgaven in 2024 zorgen bij de uitvoering van te activeren projecten voor een hogere storting in de investeringsreserve bereikbaarheid.

-2.151

I

Overige toevoegingen reserves

0

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59