Doelstellingen

1: Stedelijke omgeving

Stedelijke omgeving

Diverse en veilige stedelijke omgeving draagt bij aan de randvoorwaarden voor een prettig en gezond leven.

Wat hebben we bereikt in 2024?

Het tempo waarmee we ontwikkelen is lager dan we wensen en we zien dat het steeds vaker knelt om al onze ambities te realiseren. De veranderde marktomstandigheden door hogere kosten van grondstoffen, gestegen rentelasten, arbeidsmarkttekorten maken het investeringsklimaat onzekerder. Door middel van de Utrechtse Aanpak hebben we maatregelen genomen om de woningmarkt op gang te houden en gebiedsontwikkelingen doorgang te laten vinden. We werken aan de stad met als uitgangspunt groei in balans en vanuit de visie dat we een 10-minutenstad ontwikkelen. Dat betekent dat de groei van het aantal woningen gepaard moet gaan met toekomstbestendige, levendige wijken en dat (wijk)werkgelegenheid, groen, maatschappelijke voorzieningen en investeringen in duurzame mobiliteit en energietransitie mee moeten groeien. Het behalen van onze ambities wordt steeds lastiger. Daarnaast zorgt netcongestie zorgt onzekerheid en vertraging in projecten, dat zien we terug in de achterblijvende vergunningaanvragen.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040

2021

Strategische visie voor de stad voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving.

Aanvulling Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040

2023

Aanvullende richtinggevende afspraken op de RSU2040 naar aanleiding van het coalitieakkoord.

Grondprijzenbrief 2024

2024

Actualisatie van de geldende grondprijzen voor het jaar 2024.

Het Utrechts Grondbeleid

2024

Beschrijft de verschillende instrumenten van het grondbeleid die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de gemeente.

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

Gebiedsontwikkeling:

  • We hebben in 2024 verschillende trajecten opgestart en intentiedocument vastgesteld zoals Einsteindreef 101-139, Briljantlaan 11-15, Lunettenbaan 51-65, Santacruz dreef 30, Hojel I, Europaweg 2 en 4, Zwanenvechtlaan, Prinses Maximacentrum en Jeanne d’Arcdreef.
  • Verschillende bestemmingsplannen zijn vastgesteld zoals de vaststelling Chw bestemmingsplan Groenewoud, Papendorp, De Meern Noord, Strosteeg, Museumhotel, Kanaleneiland, Transwijk, Wittevrouwen, Windpark Rijnenburg en Reijerscop, Rotsoord 7, Thomas a Kempisplantsoen en De Helling 12-14.
  • Verschillende bestemmingsplannen zoals Merwedekanaalzone deelgebied 5 Europalaan fase 1 deelgebied 5, Johan Wagenaarkade 1-10, Woningbouw Haarrijn, Haarrijnse Plas, Zuilensevecht, Thomas a Kempisplantsoen, Zuilen, Rotsoord 7 en Lombokplein zijn onherroepelijk geworden.
  • Nota van uitgangspunten voor deelgebied 6 van de Merwedekanaalzone is opgesteld en vastgesteld, verschillende SPVE's zoals Matser/Ondaatje en verschillende bouwenveloppen zoals Reitdiepstraat, Wolvenplein en Ondaatje zijn vastgesteld.
  • De bouw van verschillende projecten is gestart zoals Cartesiusdriehoek, Smakkelaarsveld Jutfasehof, Lomanlaan en verschillende bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum, Rjnvliet en Leeuwesteyn.
  • Verschillende projecten zijn opgeleverd, waaronder de Mix, Wonderwoods, Befu terrein, Pagelaan en verschillende bouwblokken in Leeuwesteyn en Rijnvliet.
  • We hebben aan verschillende openbare ruimte projecten gewerkt. In samenspraak met bewoners zijn verschillende projecten in planvorming zoals Park Leeuwesteyn, Park Paadenveld en Park de Watertoren. Verschillende projecten zijn in uitvoering gegaan, zoals de straten rond TivoliVredenburg.
  • In 2024 is de Programmatische Verkenning Rijnenburg afgerond. We zijn gestart en werken het komende jaar verder aan de Uitgangspuntennotitie Rijnenburg.
  • We hebben gewerkt aan de besluitvorming voor de MIRT-verkenning OV en Wonen en MIRT-onderzoek A12-zone en Rijnenburg.
  • De Beleidsnota Omgevingsvisie Overvecht is naar de raad verzonden en het masterplan Overvecht Centrum is vrijgegeven voor inspraak.
  • Het Raadvoorstel Kredietaanvraag Mobiliteitshub XL is vastgesteld.

Omgevingswet:

  • De Omgevingswet (Ow) en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn op 1 januari 2024 in werking getreden. De implementatie was voorgaande jaren al voorbereid en in gang gezet. In 2024 is voor het eerst daadwerkelijk met beide wetten gewerkt. 
  • In 2024 heeft u de eerste wijziging van het omgevingsplan vastgesteld. In oktober 2024 is de duizendste aanvraag omgevingsvergunning onder de Omgevingswet door de gemeente Utrecht verleend.
  • Met een raadsbrief in maart 2024 en een raadsbrief in december 2024 is over de implementatie gerapporteerd.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024  

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

  • De bouwenvelop voor de nieuwe sporthal Voorveldselaan is stopgezet.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • De onderhandelingen met de Universiteit Utrecht zijn doorgegaan, en er is alsnog gewerkt aan een Samenwerkingsovereenkomst die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 gereed is.  
  • De komende jaren staan het groot onderhoud aan het riool en de bestrating op het Janskerkhof op de planning. Dit moment grijpen we aan om de inrichting op het Janskerkhof aan te pakken. Hiervoor is in september een startnotitie afgerond. Op 1 januari 2025 beginnen we met de planvorming. Verwachting is dat we eind 2027 beginnen met de uitvoering.

Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • In 2024 hebben we gewerkt aan de implementatie van het werken onder de Omgevingswet en het integraal werken in de ketens in het fysieke domein. Het is een transitieperiode voor de gemeentelijke werkprocessen en de software.
  • We hebben gewerkt aan nieuwe openstellingen voor het Kansen voor West 3 programma. In totaal zijn er in 2024 26 projecten ingediend, waarvan van er in 2024 16 zijn toegekend. Daarnaast zijn we gestart met voucherregelingen, hiervan zijn er 7 aangevraagd en 2 beschikt. In totaal hebben we 20,7 miljoen euro opengezet van de beschikbare 34 miljoen euro in het Kansen voor West 3 programma. Daarnaast hebben we ingezet op de aanvragen voor Europese subsidies voor Utrechtse projecten, waarvan er tot nu toe zes zijn toegekend.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Financiën 1: Stedelijke omgeving

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

51.003

Het verschil tussen begroting en realisatie van de grondexploitaties is opgebouwd uit het geprognosticeerd eindresultaat van de grondexploitaties en de gerealiseerde lasten en baten in 2024 (cashflow). Voor een gedetailleerde toelichting op de ontwikkeling van de geprognosticeerde eindresultaten verwijzen wij naar het Meerjaren Perspectief Ruimte 2025.

Resultaat grondexploitaties
In 2024 is 21,948 miljoen euro tussentijdse winst genomen: 18,228 miljoen euro uit de grondexploitatie Leidsche Rijn Uitvoeringsprogramma en 3,720 miljoen euro uit de grondexploitatie Merwedekanaalzone deelgebied 4 Defensieterrein. Bij het afsluiten van de oude grondexploitatie Leidsche Rijn een resultaat genomen van 49,355 miljoen euro.

Daarnaast is 1,780 miljoen euro vrijgevallen uit de voorziening voor de negatieve grondexploitaties om de risicovoorziening op het, voor het Meerjaren Perspectief Ruimte, benodigde niveau te brengen.

Conform besluit bij de tweede bestuursrapportage 2021 is dit resultaat toegevoegd aan de reserve grondexploitaties.

73.083

I

Grondexploitatie Leidsche Rijn
De gerealiseerde baten zijn 15,295 miljoen euro lager dan begroot. Dit is veroorzaakt door naar 2025 uitgestelde uitgiftes in Leeuwesteyn Noord ad 16,871 miljoen euro en in Verwervingen ad 0,040 miljoen euro. Daarnaast is er een vooruitgeschoven uitgifte in De Wetering Zuid ad 1,628 miljoen euro.

     -15.295

I

Binnenstedelijke grondexploitaties
De totale gerealiseerde baten zijn 17,583 miljoen euro lager dan begroot:

  • De gerealiseerde baten in de binnenstedelijke grondexploitaties zijn 11,351 miljoen euro lager dan begroot.
  • De overige baten zijn 6,232 miljoen euro lager dan begroot.

De gerealiseerde baten in de binnenstedelijke grondexploitaties zijn 11,4 miljoen euro lager dan begroot. Dit betreft afwijkingen in de planning in voornamelijk de grondexploitaties Merwede OPG en Busstalling en Hart de Meern en de administratieve verwerking van de winstnemingen 2023 van de grondexploitaties Oudenrijn West en Merwedekanaalzone deelgebied 4 Defensieterrein.

De overige baten zijn per saldo 6,2 miljoen euro lager dan begroot. Dit houdt verband met de al gemaakte kosten voor planbegeleiding. Omdat we deze kosten nog in rekening gaan brengen bij ontwikkelaars boeken we deze over naar de balans. Doordat de kosten lager zijn, is de overboeking naar de balans ook lager. Daarnaast een onttrekking uit de voorziening onderhanden werk om de waardecorrectie op de post bouwgrond in exploitatie op het juiste niveau te brengen (1,1 miljoen euro hoger)

-17.583

I

Investeringsimpuls RSU
Dit bedrag bestaat uit ontvangen bijdragen voor de uitvoering van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten. De geprognosticeerde eindstand van de projecten lichten wij toe in het Meerjaren Perspectief Ruimte 2025 (MPR 2025).

276

I

Gebiedsmanagement
De omzet op intentie- en anterieure overeenkomsten gesloten met ontwikkelende partijen in de stad was in 2024 hoger dan verwacht. Onderdeel van deze overeenkomsten is het verhalen van de plankosten. Zowel de baten als de lasten zijn 2,914 miljoen euro hoger dan begroot.

2.914

I

Erfpachtbeheer
De gerealiseerde baten zijn 0,975 miljoen euro hoger dan begroot. Dit verschil wordt verklaard door de vrijval van een waarborgsom 0,654 miljoen euro en 0,321 miljoen euro canonopbrengsten.  

975

I

Conversies en bestemmingswijzigingen erfpacht
De gerealiseerde baten zijn 3,803 miljoen euro hoger dan begroot.
Dit verschil wordt vooral verklaard door hogere opbrengsten
uit de Conversieregeling Erfpachten 2017, in 2024 betreft dit 3,402 miljoen euro
De overige opbrengsten van Conversies en bestemmingswijzigingen erfpacht zijn 0,401 miljoen euro hoger dan begroot.

3.803

I

Beleidsontwikkeling Grondzaken
De gerealiseerde baten zijn 0,381 miljoen euro hoger dan begroot. Dit verschil wordt vooral verklaard door hogere opbrengsten voor verschillende Europese (project) subsidies.

381

I

Strategische verwerving
Zowel de baten als lasten in verband met het beheer van de strategische verwervingen zijn 1,048 miljoen euro hoger.

1.048

I

SISA Gebiedsontwikkeling
De gerealiseerde baten zijn 1,148 miljoen euro hoger dan begroot. De gerealiseerde baten betreffen de ontvangen rijkssubsidies, waaruit de gerealiseerde kosten worden gedekt.

        1.148

I

Overige baten

253

I

Lasten

27.560

Het verschil tussen begroting en realisatie van de grondexploitaties is opgebouwd uit het geprognosticeerd eindresultaat van de grondexploitaties en de gerealiseerde lasten en baten in 2024 (cashflow). Voor een gedetailleerde toelichting op de ontwikkeling van de geprognosticeerde eindresultaten verwijzen wij naar het Meerjaren Perspectief Ruimte 2025.

Resultaat grondexploitaties
In 2024 is 0,364 miljoen euro gedoteerd aan de voorziening voor de negatieve grondexploitatie Stationsgebied om de risicovoorziening op het voor het Meerjaren Perspectief Ruimte, benodigde niveau te brengen.

-364

I

Grondexploitatie Leidsche Rijn
De gerealiseerde lasten zijn 15,338 miljoen euro lager dan begroot.
Dit is veroorzaakt door uitgestelde civieltechnische en plankosten in de volgende deelprojecten:
> Hoofdinfrastructuur ad. 2,173 miljoen euro;
> Leidsche Rijn Centrum ad. 2,125 miljoen euro;
> Rijnvliet ad. 1,653 miljoen euro;
> Hoofdwatersysteem 0,893 miljoen euro.
> Verwervingen ad 2,593 miljoen euro uitgesteld naar 2025.
Daarnaast is de verrekening met de balanspost onderhanden werk 5,934 miljoen euro lager dan begroot. Dit zijn geen uitgaven, maar betreft de verrekening van lasten en baten van de grondexploitaties met de balans.

     15.338     

I

Gemeentelijke grondexploitaties
De totale gerealiseerde lasten zijn 17,512 miljoen euro lager dan begroot:.

  • De gerealiseerde lasten in de binnenstedelijke grondexploitaties zijn 25,157 miljoen euro lager dan begroot.
  • De verrekening met de balanspost onderhanden werk is 13,806 miljoen euro lager dan begroot.
  • De overige lasten zijn 6,161 miljoen euro lager dan begroot.

Door verschuivingen in de planning en een financieel technische aanpassing van de bijdrage aan de mobiliteitshub XL vanuit de grondexploitaties Beurskwartier, Merwedekanaalzone deelgebied 4 en Lombokplein zijn de gerealiseerde lasten in de grondexploitaties 25,157 miljoen euro lager dan begroot. De verschuivingen in de planning hebben voornamelijk betrekking op de grondexploitaties Beurskwartier (lagere kosten voor verwerving, milieu en bouw- en woonrijp maken), Merwedekanaalzone OPG en Busstalling (lagere kosten voor bovenplanse voorzieningen). Deze in totaal lagere lasten worden deels gecompenseerd door niet begrote lasten in de in 2024 geopende grondexploitatie Lombokplein (hogere lasten voor plan- en VAT kosten).

De verrekening met de balanspost onderhanden werk is 13,805 miljoen euro hoger dan begroot. Dit zijn geen uitgaven, maar betreft de verrekening van lasten en baten van de grondexploitaties met de balans.

De overige lasten zijn per saldo 6,2 miljoen euro lager dan begroot. Dit betreft gemaakte kosten voor planbegeleiding die we nog in rekening gaan brengen bij ontwikkelaars (7,4 miljoen euro lager), een onttrekking uit de voorziening onderhanden werk om de waardecorrectie op de post bouwgrond in exploitatie op het juiste niveau brengen (1,1 miljoen euro hoger) en het resultaat op strategische verwervingen, anticiperende verwervingen, voorraadfuncite en overige kosten grondexploitaties (0,1 miljoen euro hoger)

17.512

I

Erfpachtbeheer
De gerealiseerde lasten zijn 0,555 miljoen euro hoger dan begroot. Dit verschil wordt verklaard door hogere (personeels)kosten welke verband houden met juridische procedures en de projectkosten voor het Einde Erfpachttijdvak (EET).

-555

I

Uitgifte gemeentelijke eigendommen
De gerealiseerde lasten zijn 0,330 miljoen euro hoger dan begroot.

Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een niet geraamde bijdrage (0,386 miljoen euro) aan het programma levendige en gezonde stad. Dit betreft de opbrengst van een perceel van het crossterrein op lage weide. In de voorjaarsnota 2017 is besloten dat deze opbrengst wordt ingezet voor een geluidswerende voorziening.

-330

I

Beleidsontwikkeling Grondzaken
De gerealiseerde lasten zijn 0,207 miljoen euro hoger dan begroot. Dit wordt met name veroorzaakt door hogere personeelskosten voor Europese subsidies en fondsen en hogere inhuurkosten vanwege langdurige (gedeeltelijke) uitval.

-207

I

Investeringsimpuls RSU
In het Meerjaren Perspectief Ruimte 2024 (MPR 2024) is de (her)programmering van de middelen uit de reserve Investeringsimpuls RSU vastgesteld door de gemeenteraad. De gerealiseerde lasten zijn 2,091 miljoen euro lager dan begroot:

  • Voor 1,291 miljoen euro van de afwijkingen geldt dat daadwerkelijke besteding van deze middelen in 2025 of verspreid over de komende jaren plaatsvindt.
  • Van de begrote onttrekking uit de reserve betaalbaar wonen van 3,3 miljoen euro is 0,8 miljoen niet aangewend. Deze uitgaven verschuiven naar volgend jaar.

2.091

I

Gebiedsmanagement
De omzet op intentie- en anterieure overeenkomsten gesloten met ontwikkelende partijen in de stad was in 2024 hoger dan verwacht. Onderdeel van deze overeenkomsten is het verhalen van de plankosten. Zowel de baten als de lasten zijn 2,914 miljoen euro hoger dan begroot. Door diverse kleine afwijkingen zijn de overige lasten 0,03 miljoen euro hoger dan begroot.

-2.917

I

Strategie, Lobby en Stedelijke Sturing
Voor de implementatie Omgevingswet is uit decembercirculaire 2023 en de meicirculaire 2024 budget verkregen. De gerealiseerde lasten zijn lager dan begroot. Dit komt doordat de besteding van deze middelen verspreid over de komende jaren plaatsvindt.

1.846

I

Strategische verwervingen
Zowel de baten als lasten in verband met het beheer van de strategische verwervingen zijn 1,048 miljoen euro hoger.

-1.048

I

SISA Gebiedsontwikkeling
De gerealiseerde baten zijn 1,148 miljoen euro hoger dan begroot. De gerealiseerde baten betreffen de ontvangen rijkssubsidies, waaruit de gerealiseerde kosten worden gedekt.

-1.148

I

Bedrijfsmiddelen
De inzet van medewerkers in het ruimtelijk domein worden doorbelast naar de verschillende projecten en ruimtelijke opgaven. Deze inzet kon niet volledig conform begroting worden doorbelast, met name vanwege hoger ziekteverzuim en veel verlof. Dit nadeel is vanwege financieel administratieve verwerking hier zichtbaar en hangt samen met een voordeel op overhead decentraal.

-3.000

I

Overige lasten

342

I

Reserves

-72.659

Onttrekkingen

1.223

Bij de Tweede bestuursrapportage 2021 heeft de raad besloten om de resultaten op afgesloten en lopende grondexploitaties alsmede kosten waarvoor binnen de reserve grondexploitatie bedragen zijn gereserveerd nog in het lopende jaar te verrekenen met de reserve grondexploitatie. Op basis van dit besluit zijn diverse baten en lasten met betrekking tot de grondexploitaties verrekend met de reserve grondexploitatie.

De hogere onttrekkingen uit de reserve grondexploitaties bestaan uit:

  • 0,646 miljoen euro resultaat op strategische en anticiperende verwervingen
  • 0,364 miljoen euro in verband met de dotatie aan de voorziening negatieve grondexploitatie Stationsgebied om de voorziening met het geprognosticeerde eindsaldo van de geactualiseerde grondexploitatie te laten corresponderen.
  • 0,215 miljoen euro in verband met de jaarlijkse inkooptaakstelling op grondexploitaties
  • 0,002 miljoen euro negatief op overige onderdelen

1.223

I

Toevoegingen

-73.882

De hogere dotaties aan de reserve grondexploitaties bestaan uit:

  • 49,355 miljoen euro resultaatneming op de oude afgesloten grondexploitatie Leidsche Rijn
  • 21,948 miljoen euro tussentijdse winstneming op de nieuw geopende grondexploitatie Leidsche Rijn (18,228 miljoen euro) en Merwedekanaalzone Deelgebied 4: Defensieterrein (3,720 miljoen euro)  
  • 1,780 miljoen euro in verband met de onttrekking aan de voorziening negatieve grondexploitaties om de risicovoorziening op het, voor het Meerjaren Perspectief Ruimte, benodigde niveau te brengen
  • 0,427 miljoen euro resultaat op de beschikbare middelen betaalbaar wonen voor Zuilense Vecht. De betreffende uitgaven verschuiven naar volgend jaar
  • 0,278 miljoen euro resultaat op diverse afgesloten projecten
  • 0,094 miljoen euro resultaat op voorraadfunctie

-73.882

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59