Programma's

Werk, toekomstbestendige economie en bestaanszekerheid

Risico's

Risico 

Maatregel 

Na-effecten coronapandemie, wat voor diverse ondernemers een financieel gezonde bedrijfsvoering belemmert. Denk aan hoge schuldenlast, ondernemers die zichzelf onder bijstandsniveau uitbetalen, enzovoorts. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in onze stad, waaronder uitstel door ondernemers van investeringen in duurzaamheidsmaatregelen. 

Vanaf 1 januari 2025 is Ondernemer Centraal officieel bestendigd, waarmee het is omgezet van een tijdelijk programma naar structurele dienstverlening voor ondernemers.  

Netcongestie kan leiden tot vertraging van uitgifte en verkoop van panden voor bedrijfsmatig vastgoed. Dit kan een remmende werking hebben op de economische ontwikkeling.

Gemeente stimuleert en faciliteert bij het zoeken naar slimme alternatieve oplossingen (o.a. E-hubs) en tijdelijke maatregelen Voucherregeling voor advies over netcongestie voor ondernemers . 

Bijstandsbudget (BUIG)
Het risico is dat het jaarlijkse budget dat Utrecht vanuit het Rijk ontvangt voor de gebundelde uitkering (BUIG) onvoldoende is voor de uitkeringslasten. De gemeente is wettelijk verplicht alle uitkeringen in het kader van de Participatiewet, IOAW, IOAZ, Bbz 2004 (levensonderhoud startende ondernemers) en loonkostensubsidies te verstrekken aan inwoners die hier recht op hebben. Het jaarlijkse budget dat gemeenten ontvangen is echter afhankelijk van twee factoren waar de gemeente geen invloed op heeft: de landelijke ontwikkelingen in het macrobudget én het verdeelmodel dat bepaalt welk percentage elke gemeente krijgt. Dit blijft een financieel risico, ondanks verbeteringen in het verdeelmodel, vrijgemaakte algemene middelen en de bestaande vangnetregeling.

Om het risico te beheersen zet de gemeente actief in op uitstroombevorderend beleid om het aantal bijstandsgerechtigden te beperken. Daarnaast vindt er intensieve monitoring plaats om tijdig te kunnen bijsturen op het budget. Hoewel het verdeelmodel inmiddels is uitontwikkeld, blijven we ons inzetten voor verdere verbeteringen van het model die recht doen aan de Utrechtse situatie. De gemeente zorgt voor een tijdige aanvraag van de vangnetuitkering bij grote tekorten. Ook worden prognoses periodiek herijkt om de benodigde middelen tijdig bij te kunnen stellen.

Open einde karakter armoedebeleid:
De gemeente Utrecht loopt een financieel risico omdat de voorzieningen in het armoedebeleid een open-einde karakter hebben. Het aantal regelingen neemt toe als antwoord op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de compensatie van medische kosten via bijzondere bijstand en de inzet van U-pas tegoed voor parkeerkosten. Door het groeiende aantal regelingen en het open-einde karakter zijn de uitgaven moeilijk te voorspellen.

We schatten het bereik voor het komende jaar vooraf in en monitoren maandelijks de uitgaven en het gebruik van armoederegelingen (waaronder U-pas tegoed) om overschrijdingen vroegtijdig te signaleren. Door het open-einde karakter is bijsturing binnen het lopende jaar zeer beperkt mogelijk. Bij overschrijdingen kunnen we alleen in het volgende jaar bijsturen op het niet-wettelijke deel van de regelingen. De reserve armoede en schulden dient als tijdelijke buffer voor incidentele overschrijdingen, maar biedt geen structurele oplossing.

UW Holding B.V.:
De gemeente Utrecht loopt een financieel risico als enig aandeelhouder van UW holding BV. Het Rijk heeft de Wsw per 1 januari 2015 dichtgezet voor nieuwe instroom, waardoor de Wsw-groep steeds kleiner en ouder wordt. Hoewel het Rijksbudget per Wsw-medewerker stijgt vanwege vergrijzing, daalt het totaalbudget door de krimpende doelgroep. Als de uitstroom van Wsw-medewerkers langzamer verloopt dan waar het Rijk mee rekent, ontstaat er een tekort. Daarnaast vraagt de transformatie naar een sociaal ontwikkelbedrijf voor de Participatiewet-doelgroep om aanpassingen in de bedrijfsvoering van UW holding BV. Als enige aandeelhouder is de gemeente financieel verantwoordelijk voor eventuele tekorten die hieruit voortvloeien

Na tegenvallende financiële resultaten in 2023 is het toezicht op UW verscherpt tot en met 2025. De monitoring vindt plaats via maand- en kwartaaloverleggen over KPI's, exploitatie en prognoses. Begin 2024 heeft UW een Herstelplan opgeleverd met duidelijke rolverdeling tussen gemeente, RvC en directie, gericht op het op korte termijn in control komen. Parallel hieraan wordt gewerkt aan toekomstscenario's voor UW, die in 2025 worden uitgewerkt.

Rijksbijdrage Wsw ontoereikend
(vervallen)

Het risico 'Rijksbijdrage Wsw ontoereikend' is geïntegreerd in het bredere risico rond UW Holding B.V. Dit geeft een completer beeld van de financiële risico's omdat de Wsw-financiering onlosmakelijk verbonden is met de totale bedrijfsvoering van UW.

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59