Doelstellingen

3: 24-uurs begeleiding

24-uurs begeleiding

Met de regio bieden we inwoners die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, 24-uurs begeleiding in de nabije omgeving van de inwoner.

Wat hebben we bereikt in 2024?

Met de realisatie van extra opvangplekken hebben we zoveel als mogelijk voorkomen dat mensen op straat hebben moeten slapen. Er is met de inzet van contigentwoningen zowel ingezet op het voorkomen van dakloosheid middels Wonen Eerst als op uitstroom naar zelfstandig wonen uit de verschillende zorgvormen.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Beleidsnota Utrecht Onderdak

2024

Utrechts kader voor de invulling van maatschappelijke opvang.

Regioplan U16 Beschermd wonen 2023-2028

2023

Utrechtse uitgangspunten voor onderlinge samenwerking in de U16-regio voor beschermd wonen.

Regioplan maatschappelijke opvang en beschermd wonen Utrecht-stad

2020

Utrechtse uitgangspunten voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16

2017

Regionale koers voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

Verordening maatschappelijke ondersteuning

2023

Verordening Wmo geldend in 2024.

Beleidsnota Samen Leven, Samen zorgen

2024

Utrechtse kader voor de Wmo 2024-2034

Effectindicatoren

We hanteren indicatoren om te meten waar we staan. Voor deze doelstelling streven we naar een balans tussen bereik, beschikbaarheid en kwaliteit binnen het beschikbare budget. In gesprekken met partners kijken we naar de onderlinge samenhang tussen de indicatoren en volgen we de ontwikkelingen daarin.

Bereik

Beschermde woonvormen

Omschrijving:

  • Deze grafiek toont het gebruik van de verschillende beschermde woonvormen.

Duiding:

  • Het afgelopen jaar zien we een lichte toename in het gebruik van en de beweging naar Beschermd Thuis. Met het gebrek aan betaalbare, kleine zelfstandige woonplekken is de uitstroom beperkt en stokt de ontwikkeling van Beschermd Wonen naar Beschermd thuis enigszins.
  • Het aantal woningen binnen Living Lab Eerst een Thuis is in 2023 toegenomen in verband met de eerder gestarte en nog lopende Living Lab-woonprojecten en de start van nieuwe woonprojecten. In 2024 zien we weer een afname, door de afgeronde projecten. Deze woonplekken vallen na afronding niet meer onder Living Lab. Mensen wonen zelfstandig en worden, indien nodig, nog ambulant ondersteund vanuit de Wmo.  In 2024 is een laatste ronde besluitvorming over nieuwe projecten afgerond. Deze projecten krijgen de komende jaren nog vorm.

Beschikbaarheid

Beschermde woonvormen

Centrumgemeente taken (gemiddelde wachttijd in dagen)

2021

2022

2023

2024

Beschermd Thuis

40

41

76      

39

Beschermd Verblijf

85

81

86

87

Beschermd Wonen bovenregionaal

13

3

16

18

Living Lab

2

14

31

35

Omschrijving:

  • Deze tabel toont de gemiddelde wachttijd in dagen bij Beschermd Thuis, Beschermd Verblijf, Beschermd Wonen bovenregionaal en Living Lab

Duiding:

  • De ontwikkeling van de wachttijd door het jaar heen fluctueert sterk dus kan per kwartaal sterk verschillen. Bij alle vormen van ondersteuning zien we echter een stijging van gemiddelde wachttijd. Dit komt (onder andere) door het personeelstekort, de stijgende vraag naar ondersteuning en onvoldoende financiële middelen en woningschaarste.Dit is ook in de cijfers te zien. Beschermd thuis is hierop een uitzondering, omdat er in het laatste kwartaal van 2024 veel mensen zijn ingestroomd haalt deze nieuwe instroom de gemiddelde wachttijd naar beneden, maar ook hier is sprake van een toename van het aantal wachtenden.
  • De wachttijd voor beschermende woonvormen (beschermd thuis, beschermd verblijf en beschermd wonen) is een gemiddelde. Afhankelijk van de zorgvraag van de cliënt kan deze per specialisme sterk verschillen.
Maatschappelijke opvang

De druk op de algemene opvang voor volwassenen en jongvolwassenen die dakloos zijn, is hoog. Er zijn 30 extra plekken op de Stadsbrug gerealiseerd. Dit is niet altijd voldoende om iedereen direct een plek te geven. Soms moeten mensen een aantal dagen wachten voordat er plek is in de daklozenopvang. We bereiden een volgende uitbreiding van de Stadsbrug voor.  
Daarnaast vragen we mensen of zij, indien mogelijk, nog in het netwerk terecht kunnen. Voor specialistische vormen van opvang zijn wel wachttijden. Deze verschillen per specialisme en liggen tussen de 3 en 9 maanden.

Kwaliteit

  • Over 2024 zijn er voor Wmo Centrumgemeentetaken verspreid over 11 aanbieders 596 vragenlijsten ingevuld. Dat zijn er 415 meer dan in 2023. In verband met het verkleinen van het risico op herleidbaarheid, is er een grens van minimaal 10 ingevulde enquêtes nodig, per vragenlijst en locatie, om resultaten te tonen. Hierdoor zijn er nu 260 vragenlijsten inzichtelijk, dat zijn er 126 meer dan in 2023.
  • De figuur toont een optelsom van verschillende stellingen* onder de noemers ‘ervaren toegankelijkheid’, ‘ervaren kwaliteit’ en ‘ervaren effect’.
  • Op alle drie de onderdelen zien we een overwegend positief beeld. Meer mensen antwoorden neutraal en negatief op vragen die gaan over het ervaren toegankelijkheid en ervaren effect van de verkregen hulp of ondersteuning. Ten opzichte van 2023 lijkt de tevredenheid met de ervaren toegankelijkheid gelijk te zijn gebleven. De tevredenheid met de ervaren kwaliteit en het ervaren effect lijkt te zijn verbeterd.
  • Meer dan 200 respondenten hebben in een open antwoord aangegeven wat ze goed vinden gaan en wat er beter kan, dat zijn er 80 meer dan in 2023.
  • In de kwartaalgesprekken worden de resultaten met de betreffende aanbieders besproken.

Proclaimer: 
In de figuur zijn verschillende stellingen bij elkaar opgeteld, en alle locaties samengevoegd. Het geeft een globaal en doet geen recht aan de verschillen in momentum en manier van uitvragen. 

  • Voorbeeldstellingen onder toegankelijkheid: ik voelde me welkom; ik wist na het eerste gesprek waar ik aan toe was;  
  • Voorbeeldstellingen onder kwaliteit: de ondersteuning die ik krijg past mij bij; de begeleider/medewerker en ik werken goed samen; de medewerker en ik evalueren of de ondersteuning nog bij mij past;
  • Voorbeeldstellingen onder effect: door de ondersteuning gaat het nu beter met mij; door de ondersteuning ben ik beter in staat mijn doelen te behalen;

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen
  • De regionale aanpak dakloosheid is opgesteld. Deze aanpak zet in op lokale preventieve activiteiten en het lokaal toevoegen van woonplekken. Na vaststelling in 2025 wordt gestart met de uitvoering.
  • We hebben met de regio afspraken gemaakt over de huisvesting van cliënten maatschappelijke opvang en beschermd wonen.
  • We zijn gestart met de uitvoering van het actieprogramma gericht op inwoners met samenloop van problemen en (potentieel) veiligheidsrisico.  
  • We versterkte het Centrum Seksueel geweld in verband met de nieuwe zedenwet die in 2024 in ging. Hierin werkten we ook samen met de aanpak straatintimidatie.
  • We hebben gewerkt aan de doorontwikkeling van het toezicht op de kwaliteit van zorg en het hieruit volgende uitvoeringsprogramma .
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024
  • De nieuwe uitvraag voor de gecombineerde inloopvoorziening voor dakloze mensen is uitgesteld en zal gedaan worden in 2025 met beoogde ingang contract 2026.
  • De expertiseteams Veiligheid Utrecht werken in de wijken Leidsche Rijn en Overvecht, deze teams zijn niet in de hele stad geïmplementeerd, omdat het rijk in 2024 nog geen besluit heeft genomen over wetswijziging en over financiering. In het voorjaar van 2026 nemen het kabinet en de Tweede Kamer daarover een besluit.
  • We hebben een uitvoeringsprogramma 2025/2026 voor Beschermd Wonen opgesteld met de U16 die na vaststelling door alle colleges in de U16 zal worden geïmplementeerd.
  • De Beleidsnota Utrecht Onderdak is vastgesteld en er is uitvoering gegeven aan de daarin opgenomen activiteiten opgenomen activiteiten. Er zijn o.a. extra opvangplekken toegevoegd en er is een structurele locatie voor de KWR gerealiseerd.
  • We hebben maatregelen genomen in het kader van de landelijke aanpak beperking instroom Wlz van cliënten met GGZ-problematiek. De VNG heeft zich in september teruggetrokken uit de bestuurlijke afspraken, we monitoren de mogelijke gevolgen hiervan.

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024 

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing
 
Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024 

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Financiën 3: 24-uurs begeleiding

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

-1.167

In de begroting is de ontvangst van de SPUK voor Landelijk Centrum Seksueel Geweld opgenomen. De SPUK is daadwerkelijk ontvangen, maar mocht op basis van de verantwoordingseisen nog niet als opbrengst worden geboekt.

-1.214

I

Overige baten

47

I

Lasten

7.765

Op de regionale middelen aanpak dakloosheid is een positief saldo ontstaan. De middelen worden meerjarig ingezet voor 16 Utrechtse gemeenten. De inzet varieert per jaar, mede als gevolg van oplevering van woonprojecten

1.472

I

Op de regionale middelen voor Living lab Eerst een thuis is een positief saldo ontstaan. De middelen worden meerjarige ingezet voor woonprojecten in de regio Utrecht. Daadwerkelijke inzet is afhankelijk van het moment van opleveren van de woonprojecten 

869

I

Op de middelen Beschermd wonen is een positief saldo ontstaan. Ten opzichte van de met de regio opgestelde werkbegroting is er ruimte ontstaan door met name terugvordering van onderrealisatie bij aanbieders over 2023.

2.483

I

In de VJN 2024 zijn middelen beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van het aantal opvang plekken en uitvoering van de Koudweerregeling. Voor de KWR is een locatie voor meerdere jaren gevonden. De afschrijving van de investeringen starten pas in 2025. Het vinden van geschikte locaties voor uitbreiding van het aantal plekken bleek in 2024 erg lastig. Vanaf 2025 is het aantal extra plekken gerealiseerd

1.150

I

De lasten die begroot waren voor het landelijk Centrum voor Seksueel Geweld en waarvoor via de SPUK middelen voor zijn ontvangen, mochten op basis van de verantwoordingseisen nog niet in de verantwoording worden opgenomen.

1.214

I

Bij een aantal aanbieders is de onderrealisatie op hun budget voor 2024 teruggevorderd

534

I

Overige lasten

43

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59