Doelstellingen

1: Beheer openbare ruimte

Beheer openbare ruimte

Met goed beheer van de openbare ruimte zorgen we voor een gezonde, aantrekkelijke, robuuste en toekomstbestendige leefomgeving voor iedereen. 

Wat hebben we bereikt in 2024?

  • Door uitvoering van onze schoon, onderhouds- en vervangingswerkzaamheden hebben we de openbare ruimte goed beheerd. Hierdoor hebben we gezorgd voor een gezonde, aantrekkelijke, robuuste en toekomstbestendige leefomgeving voor iedereen. We liggen op schema met onze doelstelling om het achterstallig onderhoud in 10 jaar in te lopen. Met de opgestelde Beleidsnota stadswater hebben we beleid ontwikkeld voor het gebruik van het openbare water waar je kan varen of zwemmen en op de oevers waar je kan verblijven en wandelen. Met de uitvoering van ons Programma wervengebied hebben we bijgedragen aan het herstel en behoud van werven en kelders en het vergroten van het maatschappelijk draagvlak bij keldereigenaren en andere stakeholders. 

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Kadernota Kwaliteit Openbare Ruimte  

2016

In de nota is vastgelegd wat nodig is om de kwaliteit van de openbare ruimte goed aan te laten sluiten bij de omgeving.

Nota Beheer Openbare Ruimte

2021

In de nota brengen we in beeld wat de staat is van de kwaliteit van de openbare ruimte en beschrijven we hoe we de openbare ruimte ontwikkelend willen beheren, wat de omvang van het achterstallig onderhoud is en hoe we de verschillende opgaven willen financieren.  

Programmaplan Werk aan de Werf

2021

In dit plan staat hoe we wal-, werf- en kluismuren en kelders in het historische wervengebied herstellen en werken aan maatregelen om schade aan muren en kelders in de toekomst te voorkomen. 

Actieplan zelfbeheer openbaar groen  

2021

Met dit actieplan geven we aan hoe we de samenwerking versterken met zelfbeheerders. 

Notitie Aanpak plaagdierbeheersing: Ratten

2020

In deze notitie beschrijven we de aanpak van de Integrated Pest Management, de focus ligt op preventie.

Beleidsnota stadswater  

2024

De hoofdambitie van deze beleidsnota is het stadswater toegankelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Groenstructuurplan  

2007, 2018

De Actualisatie van het Groenstructuurplan 2018 maakt inzichtelijk hoe de ontwikkeling van groen gelijke tred gaat houden met de groei van de stad. 

Bomenbeleid  

2009, 2018

In het Bomenbeleid staat onze ambities voor bomen. 

Nota Utrechtse soortenlijst  

2018

Lijst met soorten die voor Utrecht kenmerkend zijn, waarbij hun beschermde status zorgt voor continuïteit in het behoud en stimuleren van plant- en dierensoorten. 

Nota dierenwelzijn  

2019

In deze nota staat het dierenwelzijnsbeleid. 

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  •   Realiseren besparing: de raad is geïnformeerd over de stand van zaken van de besparing door het standaardiseren materiaalgebruik en versobering met deze raadsbrief .
  • Vormgeven integrale projecten: dit hebben we gedaan door nauwere afstemming tussen de programmering van beheerprojecten en ontwikkelingsprojecten. Zo werden eerder koppelkansen geïdentificeerd en verzilverd. 
  • Opstellen Visie stadswater: op basis van De Utrechtse Standaard voor de beleidscyclus is ervoor gekozen een beleidsnota op te stellen. Deze is door de raad vastgesteld inclusief indicatoren en een financiële paragraaf.
  • Uitvoering Programma wervengebied: we hebben gewerkt aan 1) het herstel van de muren aan de Oudegracht, waaronder tussen de Muntkelder en de Stadhuisbrug en tussen de Weesbrug en de Smeebrug en (2) delen van de Kromme Nieuwegracht, (3) het herstel van kelders met bouwkundige gebreken en het waterdicht maken van kelders met ernstige lekkages, (4) een definitieve financiële regeling voor keldereigenaren en (5) afspraken met stakeholders over beheer en gebruik.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  •   Opstellen visie en beleid ondergrond: op basis van De Utrechtse Standaard voor de beleidscyclus, is ervoor gekozen alleen een beleidsnota op te stellen. De Beleidsnota ondergrond is vertraagd als gevolg van de complexiteit, capaciteitsgebrek en de bezuinigingen.  
  • Ondersteunen realisatie islamitische begraafplaats: deze is nog niet gerealiseerd omdat met  VUMO nog geen overeenstemming was over de voorwaarden voor de levering van de grond. Wij hebben de raad daarover geïnformeerd met een raadsbrief .
  • Opstellen Uitvoeringsprogramma Stadswater: omdat de Beleidsnota Stadswater door de raad in november is vastgesteld konden we nog geen uitvoeringsprogramma opstellen.

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024  

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

  • Versoberingsopgave: we hebben het verlagen van de frequentie van het reinigen van civiele constructies (zoals bruggen, steigers, vlonders), of onderdelen daarvan gerealiseerd. We hebben de raad daarover geïnformeerd met een brief

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing.
 
Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • Openbare ruimte toegankelijker te maken voor mensen met een beperking: we hebben onze acties voortgezet, conform de agenda en uitvoeringsprogramma Utrecht voor iedereen toegankelijk .
  • Uitvoering van groot onderhoud- en vervangingswerkzaamheden: we hebben bijna alle projecten die voor 2024 geprogrammeerd zijn in het Meerjaren Investeringsprogramma Beheer Openbare Ruimte 2024-2029 uitgevoerd of gestart. Over het programma hebben wij u met een raadsbrief geïnformeerd.
    We hebben koppelkansen met stedelijke opgaven benut en gaven invulling aan ontwikkelend beheer.   
  • In 2024 hebben we bijna 1/10e deel van de in de nota Beheer Openbare Ruimte vastgestelde achterstallig onderhoud weggewerkt. In totaal is de laatste 4 jaar 5/10e deel weggewerkt, wat betekent dat we op schema lopen om in 10 jaar alles weg te werken.
  • Schoongehouden openbare ruimte en groenonderhoud: dat hebben we volgens de vastgestelde kwaliteitsnormen uitgevoerd, uitgezonderd de binnenstad. De lagere kwaliteit in de binnenstad is in lijn met voorgaande jaren. De meting van de kwaliteit vindt overdag plaats. Dan ligt de vervuilingssnelheid in de binnenstad erg hoog en ontstaat snel een afwijking van de norm. 
  • Begeleiding van en samenwerking met vrijwilligers in het dagelijks beheer: deze hebben we voortgezet, mede door middel van zelfbeheer, werken vanuit de Buurtagenda en inwoners voorzien van materiaal voor het schoonmaken van de openbare ruimte. Het aantal containeradoptanten is aanzienlijk gegroeid: van ruim 100 in 2023 naar ruim 280 in 2024.
  • Uitvoering Programma wervengebied: we hebben herstel van schade aan het monumentale wervengebied, het programmeren van het herstel, intensivering van beheer, voorkomen van schade, voorkomen van onveilige situaties en het invullen van de burenplicht en de maatschappelijke zorgplicht voortgezet.
  • Handhaven de algemene regelgeving en voorschriften van vergunningen in de openbare ruimte: dit hebben we uitgevoerd zoals voorgenomen waarbij we ook controleerden naar aanleiding van meldingen of eigen waarnemingen vanuit preventief toezicht. We hebben extra aandacht gegeven aan bijplaatsingen.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in Programmabegroting 2024

Niet van toepassing.

Financiën 1: Beheer openbare ruimte

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

1.323

Dagelijks onderhoud schoon: hogere baten door restant uitkering zwerfafvalvergoeding en door hogere uitkering prullenbakkenvergoeding. Tegenover de hogere baten staan hogere lasten.

491

I

Uitvoering Nota Beheer Openbare Ruimte: hogere baten vanuit de vergoedingen die de gemeente ontvangt van derden voor werkzaamheden die zij willen verrichten in de openbare ruimte.

663

I

Overige baten

169

Lasten

-6.491

Dagelijks onderhoud schoon : hogere lasten voor verwijderen van bijplaatsingen, zwerfafval en schoonhouden wijken. Oorzaken zijn meer bijplaatsingen, grotere volumes aan bijplaatsingen, extra werkzaamheden zwerfafval en extra inzet om het gewenste kwaliteitsniveau te halen. Tegenover een deel van de hogere lasten staan hogere baten.      

          -878

I

Stedelijk beheer infrastructuur: hogere lasten hoofdzakelijk als gevolg van het extra inzetten op het dagelijks en groot onderhoud van wegen, achterstanden bij vervangingen van speelplekken (leidt tot meer dagelijks onderhoud) en noodzakelijk onderhoud Stadsbaantunnel. Hier staan lagere lasten tegenover voor energie (als gevolg van energiebesparende maatregelen) en lagere kapitaallasten (als gevolg van achterblijvende investeringen.

-4.031

I

Grondstoffendepot : hogere lasten als gevolg een eenmalige afschrijving op de panden, conform BBV regelgeving. Dit zal leiden tot lagere lasten in de toekomst.

-1.500

I

Wervengebied: n aast de reguliere programmering voor 2024 is er ook gewerkt aan de afronding van de programmering van de investeringen 2021-2023. Deze verschuiving zorgt voor incidenteel een lagere toerekening aan de exploitatie. Ook zorgt het later afronden van de werkzaamheden voor een incidenteel overschot op de kapitaallasten.

2.286

I

Overige kleinere lasten

-2.368

Reserves

-192

Onttrekkingen

0

Geen verschil bij deze doelstelling.

0

Toevoegingen

-192

Reserve Essentaksterfte : voordeel op de lasten is toegevoegd aan de systeemreserve.

-192

I

Overige toevoegingen

0

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59