Doelstellingen

3: Verstoring OO en crises

Verstoring OO en crises

Adequaat optreden bij -mogelijke- verstoringen van de openbare orde en bij crisissituaties.

Wat hebben we bereikt in 2024?
Het aantal piketmeldingen bij OOV en het aantal demonstraties is flink toegenomen; we zijn er -in het algemeen- met elkaar in geslaagd om de situatie in de stad veilig en leefbaar te houden. Demonstraties riepen soms veel emoties op bij voor- en tegenstanders, leidden enkele keren tot bezetting van openbare gebouwen. Eén geplande demonstratie leidde tot een exceptioneel advies van de driehoek om de demonstratie geen doorgang te laten vinden. Daarnaast zijn rellen uitgebroken na afloop van de play-off wedstrijd van FC Utrecht voor Europees voetbal waarbij excessief en grootschalig geweld was vertoond; hierop is een totaalpakket aan maatregelen genomen zodat eenieder weer veilig is om een wedstrijd van FC Utrecht te bezoeken en het niet nodig is om een grootschalig beroep te doen op de politie. Naar aanleiding van de incidenten na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv en de reacties van politici daarop zijn er bondgenotengesprekken gevoerd om excessen te voorkomen.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Veiligheidsagenda 2023-2026

2023

In het Integraal Veiligheidsplan staan de doelen die we op het terrein van de veiligheid nastreven voor de komende vier jaar.

Aanpak Straatintimidatie

2021

Aanpak om het ongewenst en grensoverschrijdend gedrag op straat de komende jaren stevig aan te pakken.

Beleidskader Cameratoezicht 2023 – 2026

2023

Beleidskader waarin doel, criteria en werkwijze van vast en flexibel cameratoezicht is vastgelegd

Herijking Utrecht Zijn we Samen

2023

De herijkte aanpak naar alle vormen van radicalisering en extremisme

Bestuursagenda beleidsperiode 2024-2027

2023

Het strategisch beleidskader voor de veiligheidsregio Utrecht

Effectindicatoren

Activiteiten

In de Voortgangsrapportage Veiligheidsagenda over 2024 leest u een uitgebreider beeld van de veiligheidsontwikkeling en de activiteiten die in dat verband zijn uitgevoerd.
Daarnaast biedt het Handhavingsverslag 2024  een uitgebreider beeld van de inzet van onze handhavers en inspecteurs voor de leefbaarheid en veiligheid.

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • Start pilot seksuele intimidatie, zie ook Raadsbrief Voortgang Pilot seksuele intimidatie (09-09-2024). Binnen de pilot seksuele intimidatie is één proces-verbaal door een buitengewoon opsporingsambtenaar opgemaakt (op basis van de Wet seksuele misdrijven per 1 juli 2024); in deze casus heeft de rechter een celstraf van twee dagen en schadevergoeding van 150 euro opgelegd.
  • Onderzoek is gedaan naar haalbaarheid en doelmatigheid van een gemeentelijke toezichtruimte voor openbare orde cameratoezicht (Het beleidskader cameratoezicht 2023-2026 ), de uitkomsten hiervan zijn met de raad gedeeld in de raadsbrief (01-04-2025).

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

  • De Pilot voor algoritme op geweldherkenning (beleidskader cameratoezicht 2023-2026) is niet uitgevoerd omdat de pilots in andere steden teleurstellende resultaten opleverden (en de beperkte financiële middelen nodig zijn om het reguliere werk te kunnen uitvoeren).

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024  

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

Niet van toepassing

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing.
 
Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing.

Financiën 3: Verstoring OO en crises

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

-279

Het aantal verleende vergunningen is lager dan begroot, waardoor er minder leges zijn ontvangen.

-279

I

Lasten

-221

De inzet bij bijzondere wetten voor het verstrekken van vergunningen en het handhaven is lager doordat er minder vergunningen zijn aangevraagd.

322

I

De hogere lasten van de Gemeenschappelijk Regeling Veiligheidsregio Utrecht worden grotendeels veroorzaakt door hogere energielasten.

-177

S

De lagere lasten voor Cameratoezicht IB auto wordt met name veroorzaakt doordat een deel van de gebruikte apparatuur is afgeschreven.

134

I

De hogere lasten van Openbare Orde en Crisisbeheersing worden met name veroorzaakt door extra inzet bij demonstraties, vervangen van de leistenen Galgenwaard, hogere uitkijkkosten van de camera's. Hiertegenover staat een incidenteel voordeel van BTW teruggave voor de uitkijkkosten van de camera's.

-556

I/S

Overige lasten

56

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59