Doelstellingen

1: Aanpakken / voorkomen criminaliteit

Aanpakken/ voorkomen criminaliteit

Aanpakken en voorkomen van criminaliteit.

Wat hebben we bereikt in 2024?

Met de inzet van voorgenomen maatregelen hebben we een bijdrage geleverd aan het voorkomen van criminaliteit en voorkomen van doorgroei in de criminaliteit. Er is meer zicht (op bepaalde) doelgroepen ontstaan en er zijn knelpunten naar boven gekomen, denk hierbij aan zicht op ondermijning in de zorg en verjonging van verdachten van digitale criminaliteit; nieuwe opkomende problematiek die een uitdaging vormt voor het veiligheidsbeleid.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Veiligheidsagenda 2023-2026

2023

In het Integraal Veiligheidsplan staan de doelen die we op het
terrein van veiligheid nastreven voor de komende vier jaar.

Nota ‘Grenzen stellen, perspectief bieden’

2021

Een meerjarige aanpak om de veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten door het tegengaan van de ontwrichtende effecten van drugsgerelateerde criminaliteit.

Programma Detentie- en Terugkeer

2021

Programma waarin partijen gezamenlijk beter in staat worden gesteld om achterliggende problematiek bij gedetineerden aan te pakken en daarmee het risico op recidive terug te dringen.

Visie Digitale Stad

2021

Visie op het fundament en daarmee de randvoorwaarden, om succesvol te digitaliseren in Utrechtse opgaven

Agenda tegen uitbuiting

2023

Agenda over de prioriteiten om samen met onze partners meer zicht te krijgen op uitbuiting in de stad, uitbuiting te voorkomen, daders aan te pakken en slachtoffers snel en adequaat te helpen.

Aanpak tegen etnisch profileren

2023

Om een inclusieve stad te zijn en te blijven treden gemeente en politie hard op tegen discriminatie, (institutioneel) racisme en etnisch profileren. Gemeente en politie willen ook zelf
inclusieve, discriminatievrije en professioneel handelende organisaties zijn.

Effectindicatoren

Activiteiten

In de Voortgangsrapportage Veiligheidsagenda over 2024 leest u een uitgebreider beeld van de veiligheidsontwikkeling en de activiteiten die in dat verband zijn uitgevoerd.
Daarnaast biedt het Handhavingsverslag 2024  een uitgebreider beeld van de inzet van onze handhavers en inspecteurs voor de leefbaarheid en veiligheid.

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Activiteiten die we conform de programmabegroting 2024 niet meer zouden doen in 2024

Activiteiten die we in lijn met de programmabegroting 2024 hebben beëindigd in 2024

Niet van toepassing 

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing
 
Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen
  •  Het stellen van grenzen en het bieden van perspectief om de ontwrichtende effecten van (drugsgerelateerde) criminaliteit tegen te gaan (nota GSPB ) is conform begroting uitgevoerd ten aanzien van de twee pijlers: doorbreken criminele carrières en criminele geldstromen.
    Het BUIT voerde 876 controles uit om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan en criminele netwerken te verstoren. De overtredingen varieerden van illegale bewoning en illegaal gebruik tot het aantreffen van grote hoeveelheden drugs en explosieven.
    Zie voor een uitgebreide beschrijving van de aanpak GSPB de Voortgangsrapportage Veiligheidsagenda 2024.
  • De gemeentelijke handhavers controleerden conform planning op het (digitaal) opkoopregister bij handelaren met 31 fysieke en 78 digitale controles om verkoop van gestolen spullen tegen te gaan. Hierbij zijn 10 overtredingen opgemerkt.
    • De gemeentelijke handhavers hebben bijgedragen aan het voorkomen en verminderen van woninginbraak, auto-inbraak, autodiefstal en fietsendiefstal. Op basis van data waren zij extra aanwezig in verschillende wijken, waarbij zijn controleerden en voorlichting gaven. Daarnaast waren zijn zichtbaar in de wijk aanwezig, spraken mensen aan en grepen in bij inbraakgevoelige situaties.
    •  De uitvoering van de Agenda tegen uitbuiting is -binnen de beperkte financiële mogelijkheden- voortgezet. Zo is de pilot 'Anoniem melden' gestart met partners om meer zicht te krijgen op (criminele) uitbuiting en is ingezet op het herkennen van uitbuiting bij jongeren. Raadsbrief Voortgangsbrief aanpak Agenda tegen uitbuiting 2023
    • We werkten aan diverse preventieacties, nazorg na incidenten, weerbaarheidstrainingen en campagnes om de Utrechtse wijken veiliger te laten worden. Nieuw in 2024 was de confrontatie in de zomer met een forse toename van babbeltrucs door criminelen die zich voordoen als agenten. Op hotspots zijn hiertegen preventieve acties uitgevoerd, zoals het verspreiden van wijkberichten, het organiseren van weerbaarheidstrainingen en acties met wijkagenten op winkelcentra.
    • We voerden regie op wijkveiligheid. We werkten in netwerken en namen met onze partners het initiatief om met gerichte integrale veiligheidsaanpakken de overlast en criminaliteit op hotspots duurzaam aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld bij Vasco da Gamalaan of  Stadsbrugterrein Koningin Wilhelminalaan in Zuidwest.
    • Initiatieven uit wijk om veiligheid en leefbaarheid te ondersteunen hebben we ondersteund en gefaciliteerd. Voorbeelden zijn de inzet van stadsmakers tijdens jaarwisseling. Ook nemen we per wijk deel aan het uitvoeringsoverleg, waarin bewonersinitiatieven gemeentebreed worden beoordeeld en gefaciliteerd, zoals verzoeken om extra verlichting, aanpassing van voetpad of herinrichting JOP.
    • In Raadsbrief Voortgang aanpak etnisch profileren Utrecht (10 april 2024) gaven we de voortgang weer van de aanpak tegen etnisch profileren.
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2024

Niet van toepassing

Financiën 1: Aanpakken / voorkomen criminaliteit

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

-137

De baten van de specifieke uitkering Grenzen Stellen en Perspectief bieden vallen lager uit, hier tegenover zijn de lasten lager.

-137

I

Lasten

1.084

De lasten van de specifieke uitkering Grenzen Stellen en Perspectief bieden vallen onder andere lager uit door nog niet ingevulde vacatureruimte.

239

I

Budget voor Ondermijning valt lager uit als gevolg vacatureruimtes en daardoor zijn niet alle activiteiten in 2024 gestart.

264

I

Lagere lasten Samenwerkingsverbanden door BTW teruggave van voorgaande boekjaren.

227

I

Lagere lasten Thor Voorkomen Criminaliteit (inclusief Bestuurlijk Utrechts Interventie Team) door vacatureruimte

187

I

Overige lasten

167

I

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59