Doelstellingen

1: Raad en college

Raad en college

De gemeenteraad en het college van B&W vormen samen een betrouwbaar bestuur van de stad.

Wat hebben we bereikt in 2024?

  • De raad heeft de eigen rol(len) in participatieprocessen kritisch bezien en besloten daar blijvend op te willen reflecteren met elkaar. De adviezen en dilemma’s uit het rapport van de adviescommissie Participatie zijn een gespreksopener om dat te doen.
  • De raad heeft dit jaar meer activiteiten uitgevoerd waarin zij in contact is gekomen met Utrechters. De raad zocht Utrechters op en de raad was zichtbaar, zowel online als offline, waardoor Utrechters de raad goed wisten te vinden.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Beleidsnota standaard voor de beleidscyclus

2023

Kaders ten behoeve van de rolverdeling tussen raad en college, en duidelijke afspraken over sturen en verantwoording van beleid.

Raadstoets Bewoners en Bestuur M249 Overnemen aanbevelingen raadstoets Bewoners en Bestuur Utrecht

2023

De aanbevelingen zoals verwoord in de Raadstoets Bewoners en Bestuur in goed overleg met raad over te nemen en te verwerken in de P&C documenten Betrouwbare Overheid.

Effectindicatoren

Activiteiten

Nieuwe activiteiten in 2024

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

  • Door middel van het democratieprogramma heeft de raad duizenden, voornamelijk jonge Utrechters in het stadhuis en in het klaslokaal geïnformeerd over de lokale democratie. Daarnaast heeft de raad actief de betrokkenheid van inwoners gezocht door middel van verschillende activiteiten, zoals werkbezoeken, 'raad in de wijk' en wijkspreekuren.
  • De raad heeft de instrumenten ‘inwonersagendering’ en ‘inwonersmotie’ geïntroduceerd, waarmee Utrechters op een laagdrempelige manier iets kunnen agenderen voor debat of de gemeenteraad over hun voorstel kunnen laten stemmen.
  • De gemeenteraad heeft besloten de adviescommissie Participatie een structureel onderdeel van het raadswerk te maken, waarmee er een platform is om te reflecteren op de interactie tussen Utrechters en gemeente (raad, college en ambtelijke organisatie).

Activiteiten die we niet meer doen

  • Niet van toepassing

Activiteiten die we zouden blijven doen in 2024 

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2024 opgenomen

Gemeenteraad:

  • De raad heeft gezorgd voor goede zichtbaarheid om te bereiken dat inwoners de gemeenteraad en de raadsleden herkennen. Daarvoor is gebruik gemaakt van de eigen communicatiekanalen en incidenteel van campagnes.
  • De raad heeft een zorgvuldige en transparante vier-weekse besluitvormingscyclus gehanteerd, waarin voldoende tijd is voor verdieping voor raadsleden en contact met inwoners.
  • De raad heeft zich regelmatig losgemaakt van besluitvormingsprocessen, door werkbezoeken, raad in de wijk en wijkspreekuren waarin de raad inwoners actief opzoekt om te horen wat er speelt.
  • De raad heeft kritisch gekeken naar de eigen werkwijze en het functioneren van de raad op langere termijn daarbij overwogen.

College van B&W:

  • Dagelijks bestuur van de gemeente Utrecht: uitgevoerd binnen de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. 
  • Inzet college coalitieakkoord ‘Investeren in Utrecht’: gericht op de aanpak van de groeiende ongelijkheid in de stad, de grote woningnood en de klimaatcrisis om een levendige leefbare stad te blijven. 
  • Inzichtelijk maken uitvoering coalitieakkoord: via de P&C cyclus kun je dit terugzien in zowel de Eerste - als de Tweede Bestuursrapportage 2024.
  • Informeren gemeenteraad: via raadsbrieven , memo's, schriftelijke vragen en vragenuur. 
  • Vertegenwoordigden gemeentebestuur: bij uiteenlopende gelegenheden op de diverse beleidsterreinen.
  • Betrekken inbreng inwoners, ondernemers en organisaties: nieuw participatiebeleid 'Samen Stad maken' is vastgesteld en in uitvoering. 
  • Thematische werkbezoeken en kennismakingen/ontmoetingen: er is een werkbezoek geweest over de wijk- en buurtaanpak in Kanaleneiland, een (fiets)bezoek aan Rijnenburg en een werkbezoek aan 'In De Kern Gezond' over het thema volksgezondheid.
  • Nauwkeurige en transparante uitvoering referendumverordening: er is één inleidend verzoek voor een referendum ingediend in 2024. Deze is conform de referendumverordening afgehandeld .

Financiën 1: Raad en college

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves tussen de realisatie en actuele begroting 2024 toegelicht. 

x € 1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Baten

36

Overige baten

36

Lasten

-2.011

Sinds deze raadsperiode zijn de activiteiten van de raad op verschillende onderdelen gegroeid (bijvoorbeeld meer raadscommissies). De ondersteuning vanuit de Griffie groeide mee. De bij deze activiteiten behorende budgetten zijn echter niet in een vergelijkbaar tempo meegegroeid.

-589

I

Conform de Algemene pensioen- en uitkeringswet politieke ambtsdragers is er een voorziening voor wethouderspensioenen opgenomen. Deze voorziening wordt jaarlijks geactualiseerd. Door indexatie en een daling van de rekenrente is er 1,280 miljoen euro toegevoegd aan de reserve.

-1.280

I

Overige lasten

-142

Deze pagina is gebouwd op 05/14/2025 15:46:18 met de export van 05/14/2025 15:33:59